Publicerad 4 December 2017

Fotograf:

Så många föräldrar känner press över att köpa dyra prylar till sina barn

Julklappskletandet är i full gång och många föräldrar känner sig stressade och pressade över vad de ska köpa till sina barn. I en ny undersökning som Intrum har gjort visar det sig att många föräldrar tar lån för att ha råd med bland annat märkeskläder och mobiltelefon till barnen.  
Så många känner press

En av fyra (24 %) svenska föräldrar har känt sig pressade att köpa något till barnen som de egentligen inte har råd med. Dessutom säger var sjätte förälder (17 %) att man lånat pengar eller maximerat krediten för att köpa något till sitt barn. Det man oftast köper är en mobiltelefon, och vid 11 års ålder har i stort sett alla svenska barn minst en egen mobiltelefon (98 %).

Efter mobiltelefon är det märkeskläder, skor, spelkonsol eller datorspel och en resa som är det vanligaste som föräldrar känner sig pressade att köpa till barnen - trots att man inte anser sig har råd. Unga föräldrar uppfattar sig oftare pressade till sådana köp än andra föräldrar.

Orsaken till hetsen 

Knappt hälften av alla svenska föräldrar (47 %) pekar ut trycket från sociala medier som orsak till att man konsumerar mer än vad man borde göra. De sociala nätverken är en naturlig del av många ungas vardag. Instagrams popularitet har ökat och används dagligen av 89 % av flickor i åldern 12-15 år. Även Facebooks popularitet ökar generellt, medan intresset minskar bland de yngre från en hög nivå där drygt varannan (54 %) 12-15-åring använder Facebook.

– Det är klart att man som förälder vill ge sina barn det allra bästa. Frågan är om man verkligen gör barnen en tjänst när man köper det man egentligen inte har råd med. Men som förälder vet jag att det är svårt att stå emot trycket, säger Fredrik Backman, VD på Intrum i Sverige, och fortsätter:

– Det viktiga är att inte försätta sig i en skuldsituation som sedan blir väldigt dyr och svår att ta sig ur.


Sammanlagt har 24 401 personer i åldrarna 18-65 i 24 europeiska länder svarat på frågor om hushållets ekonomi. I Sverige deltog 1 021 personer. Undersökningen genomfördes i september 2017.

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så många föräldrar känner press över att köpa dyra prylar till sina barn
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll