Publicerad 4 December 2017

Fotograf:

Detta bör du undvika på julbordet när du är gravid

Som gravid kan det vara svårt att veta vad man bör undvika på julbordet. Du kan äta det mesta, men här är några saker att spara till nästa år.
Nu närmar sig julmaten mer och mer. Skinka, potatis, ost, gravad lax och julmust – det är många godsaker som vill ner och kalasa i magen. Men om det är gravid finns det julbordsklassiker du borde vara försiktig med. Här är en lista på saker att undvika på julbordet om du är gravid.   

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta.

- Charkprodukter av olika slag som levereras skivade från tillverkare kan också innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta.

- Torkat kött, som till exempel parmaskinka och salami, samt kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in köttet/parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.

- Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i tråg och smältost på tub. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är också säker.

- Kalla röror och patéer kan innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Om du gör eget julbord – välj färska produkter, undvik varor som närmar sig slutet av hållbarhetstiden. Frys in till senare om du inte ska äta maten direkt.

- Strömmingslåda och rullader är populärt på julbordet, men tyvärr innehåller strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken höga halter dioxin och PCB. 

Lever

- Ål, aborre, gädda, gös och lake

- Majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stått framme en stund

Källa: Livsmedelsverket
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Detta bör du undvika på julbordet när du är gravid
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll