Publicerad 2 January 2018

Fotograf:

9 nyårslöften du som förälder borde följa 2019

Ett hälsosammare år med rätt mat, mer träning och mindre stress är saker som ofta dyker upp först när man börjar fundera kring nyårslöften. Det finns dock betydligt fler saker som betyder lika mycket, om inte mer, för ett bra år med dig själv och familjen. Här är 9 nyårslöften att ta hänsyn till om du är förälder. 
1. Sluta jämföra dig med andra föräldrar 

Det är så lätt att man jämför sig med andra föräldrar och avundas hur de hanterar och lyckas med familjelivet. Kom ihåg att alla har olika förutsättningar och att det väldigt sällan finns något rätt eller fel. Att göra sitt bästa räcker ofta bra nog. 

2. Lär dig hantera din stress och ilska 

Vi alla blir arga, frustrerade och stressade emellanåt och det är helt naturligt. Men även om det är okej att låta känslorna komma så kan vi alla förbättra hur vi hanterar dem. Tänk tillbaka på de gånger du blev riktigt upprörd förra året och fundera kring varför det blev som det blev. Om du lär dig hantera ditt/dina barn och situationer på ett lugnt och sansat sätt kommer 2019 att bli ett  harmoniskt år. 

3. Hitta en hobby som inte involverar dina barn 

En hobby är inte bara ett bra sätt för att hitta passion och glädje – det ger dig dessutom tid att tänka på annat och uppskatta familjelivet mer när du väl är tillbaka hemma igen. 

4. Ge barnen mer frihet 

(Gäller föräldrar med lite äldre barn) Låt barnen få större rörelsefrihet att hitta på saker att göra istället för att du alltid är den som kommer med förslag på aktiviteter. Du spar tid – samtidigt som barnen faktiskt får göra saker de själva valt och tycker är roligt. 

5. Lägg undan telefonen

Även om man kanske inte vill inse det så är telefonen många gånger en stor anledning till att man glider ifrån både sin partner och sina barn. Listan är lång på fördelarna som kommer av att lägga undan telefonen en stund då och då, testa så kommer ni att märka själva. 

6. Sätt regler för ordning i hemmet 

Att städa undan, bädda sängen och torka rent borden är små saker som kan göra stor skillnad för ditt välmående. Har man lite ordning runt omkring sig i hemmet blir det lättare att hantera andra problem. 2019 blir alltså året för regler när det kommer till ordning och reda hemma. 

7. Ha regelbunden egentid för dig själv och din partner 

Det ständiga tjatet om egentid. Vi kommer inte sluta tjata om det 2019 heller. Detta är A&O för att ni ska orka med. Se till att ta tillvara på kvällstiden när barnen sover, boka barnvakt då och då, ta en weekend eller en spa-dag – du/ni kommer tacka er själva efteråt. 

8. Dela upp/byt uppgifterna mellan er

Känner du att du har för många uppgifter hemma är det hög tid att börja dela upp dessa mellan dig och din partner. Om ni redan är duktiga med detta så kan det vara bra och spännande att testa att byta uppgifter sinsemellan. 

9. Köp färre prylar  

Ni vet hur enkelt det är att köpa på sig saker som sedan bara ligger och skräpar. Försök att ha som nyårslöfte att satsa på kvalité istället för kvantitet. Detta gäller både barnens och dina saker. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 9 nyårslöften du som förälder borde följa 2019
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll