Publicerad 8 February 2018

Fotograf:

Ljudsatt sagoäventyr som ska få barn att vilja ta sin medicin

Medicinering av barn är en utmaning för närmare varannan förälder visar en ny undersökning. Nu i februari (även kallad vabruari) är dessutom en tid på året då många barn är sjuka. För att underlätta vabbtiden och få barnen att vilja ta sin medicin har nu Apoteket Hjärtat släppt det ljudsatta sagoäventyret ”Stjärnaporna i Gränslandet”. 
Den vanligaste strategin föräldrar tar till för att lyckas med medicineringen är att pedagogiskt förklara för barnet varför hen måste ta sitt läkemedel. Det svarar 67 procent. Att muta barnet med belöning är också populärt (40 procent) eller att göra medicineringsmomentet till en lek, vilket var femte förälder försöker göra.

I samarbete med illustratören och barnboksförfattaren Per José Karlén har företaget nu skapat ”Stjärnaporna i Gränslandet” – ett ljudsatt sagoäventyr där karaktärerna i sagan ska inspirera barnen att ta sin medicin, sin vätskeersättning eller dricka sitt vatten. I berättelsen behöver stjärnaporna Dunder och Galax barnens hjälp för att hitta sin bortblåsta vän Kosmos. Sagan bygger på en detaljrik och fantasifull illustration och är uppdelad i tio olika avsnitt som animerats och ljudsatts. 

Här ser ni avsnitt 1 ur serien –klicka här för att komma till Youtube-sidan med alla avsnitt.


Ytterligare fem tips för en enklare medicinering av barn:

1. Försök förklara varför det är viktigt att ta medicinen och belöna barnet efteråt med något gott att dricka eller äta. Blanda inte ut flytande medicin med barnets favoritdryck – en ökad mängd vätska kan istället försvåra processen.

2. Om barnet har svårt för flytande medicinering finns det ofta andra alternativ, som droppar eller små tabletter. Vissa tabletter går även bra att dela och blanda med exempelvis sylt eller yoghurt.

3. Använd en doseringsspruta eller dos-sked när du ger barnet flytande medicin. Om det inte följer med i förpackningen hittar du dem på apoteket. Vissa läkemedel har dock en egen spruta som ska användas för att dosen ska bli rätt.

4. Om ditt barn är lite äldre – bestäm en belöning tillsammans som barnet får när hela dosen är tagen.

5. Vill ditt barn inte dricka vätskeersättning? Gör isglass av det istället!


Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd via webbenkäter av GFK Norm under januari 2018. Undersökningen är statistiskt säkerställd.


Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Ljudsatt sagoäventyr som ska få barn att vilja ta sin medicin
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll