Publicerad 15 May 2018

Fotograf:

Så är svenska kungafamiljen släkt med den brittiska

Till helgen (19 maj) gifter sig prins Harry, 33, med sin amerikanska fästmö, Meghan Markle, 36, i St. Georges chapel, Windsor, Storbritannien. Bröllopet kommer att var mer privat jämfört med Prins William och Kates bröllop då Harry inte är tronarvinge. Faktum är att det är väldigt få kungligheter som är inbjudna till bröllopet. Till exempel är Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Drottning Elizabeth II inte bjudna (trots att de är släkt). 
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Elizabeth II är bryllingar (släkt i fjärde led). De nära släktrelationerna i Europas kungahus har nästan alla en koppling till drottning Victoria av England, även kallad ”Europas Mormor”, vars nio barn gifte sig in i olika kungahus. 

Kung Carl Gustaf härstammar från Drottning Victoria genom två linjer – 

·  Genom Prins Arthur, hertig av Connaught - Drottning Victorias sjunde barn Prins Arthur blev pappa till Margareta, som gifte sig med Gustaf VI Adolf och var alltså farmor till vår kung. Det betyder att Drottning Victoria är Carl XVI:s farmors farmor. 

·  Kung Carl Gustaf är också relaterad till Prins Philip genom samma gemensamma förfader. 

Det betyder alltså att även Prins Philip och Drottning Elizabeth II är bryllingar. Bryllingar har 12,5 procent gemensamma förfäder. Nedanför kan du se hur de är släkt: 


hj
Sveriges konung är därmed 203: e i linje med den brittiska tronen. Därmed blir exempelvis kronprinsessan Victoria pyssling (släkt i femte led) med Englands kronprins Charles (f 1948).


Expedia har tagit fram en informativ och interaktiv karta över kungafamiljens släkt som sträcker sig sju generationer tillbaka i tiden med start från Oscar II. Du kan även se hur det danska och norska kungafamiljernas ser ut. 


Royala Relationer by Expedia.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så är svenska kungafamiljen släkt med den brittiska
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll