Publicerad 12 June 2018

Fotograf:

Forumtråd: "Ångest inför skolavslutning"

"Plötsligt slog det mig att imorgon är dotterns skolavslutning och vi har inte planerat något. Inte ens köpt nya kläder. Ingen av oss ska gå och hon blev väl lite besviken. Det har varit så mycket på sista tiden, jag jobbar för mycket och mår inte bra. Nu har jag ångest eftersom det känns som om jag försummat henne. Dumt nog så har vi inte tid för skolavslutningsfika imorgon efter jobb och skola utan får ta det på lördag eftersom jag jobbar så länge. Känns också sådär." – skriver en trådstartare i Familjelivs forum. 
Så här i skolavslutningstider kan många barn och föräldrar känna sig stressade. Mycket ska hinnas med under kort tid och man vill gärna få barnens skolavslutningsdag så perfekt som möjligt. Samtidigt är det många föräldrar som har svårt att slita sig från sina jobb och dagen krockar med annat. I Familjelivs forum startades det en tråd i veckan där medlemmarna diskuterar just hetsen och stressen kring barnens skolavslutning. 

Så här skriver några av medlemmarna utöver trådstartaren: 

"Tycker faktiskt det är riktigt dåligt att inte planera in att någon av föräldrarna går på skolavslutningen till ett så litet barn. Så du kan gott ha ångest. Ett par timmar på dagen får man faktiskt ta man behöver inte vara ledig hela dagen och så har man lite mysig middag med iallafall någon av föräldrarna."

"I Sverige är det hysteri kring skolavslutningar. Föräldrar ska ställa upp, det är kyrka eller aula, barnen ska sjunga eller framföra små tablåer, lärare ska tackas med blommor och presenter, det ska vara minst tårta när barnen kommer hem...Jag har bott i UK och Tyskland , min man i Frankrike och Belgien. Där har man lektioner in i det sista, sedan önskar klassläraren trevlig sommar och välkomna tillbaka efter lovet. De enda gångerna något speciellt görs är om det gäller avgångsklass på högre stadier. Det är väl inte särskilt märkvärdigt att sluta terminen och ha sommarlov, eller...? Särskilt som Sverige varken har en skola eller skolresultat att yvas över."   

"Vi har tidigare år haft skolavslutning sent på eftermiddagen, men i år blir det på förmiddagen. Yngsta går i förskoleklass, och där har vi fått information att vårdnadshavare eller annan närstående måste vara med. Äldsta går i tvåan, men där har vi inte fått denna information. Tidigare år har det nog varit självklart att föräldrar är med då det varit sent på dagen. Barnen har en kompis vars föräldrar inte kan ta ledigt, men då får hon hänga med oss på skolgården och följa med hem efteråt. När äldsta gick i f-klass var jag tvungen att gå på intervju för ett jobb samma tid som avslutningen, men då fick mormor och morfar rycka in. Ofta går det nog att lösa på något bra sätt om man tänker lite utanför standardlösningen????"


Läs hela tråden och skriv dina tankar/åsikter genom att klicka här!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Forumtråd: "Ångest inför skolavslutning"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll