Publicerad 11 September 2018

Fotograf:

Experten svarar: Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?

Ibland kan det hända att man är mitt i stundens hetta och lusten känns i hela kroppen, men ändå reagerar inte kroppen på det sättet man vill. Familjeliv har återigen tagit hjälp av Leigh Norén, sex-positiv socionom och sexolog med flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek – och bett henne ge sina tips och råd när det kommer till frågor kring sexlust. 
Familjeliv ställde frågan: Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?

Svar från Leigh Norén:

Det du beskriver kan kännas irriterande och förvirrade, men det är faktiskt inte ovanligt. Ibland reagerar inte våra könsorgan som vi tänker oss att de borde göra. Det kan kännas torrt när man tror att det ska kännas vått, eller mjukt när man tänker att det borde vara hårt. 

Det här kan vara en signal på att man till exempel är stressad eller inte är närvarande i stunden. Det kan också bero på att man har gått för snabbt fram. Kroppen har helt enkelt inte hängt med och börjat utsöndra lubrikation än. Då kan du fortsätta med det du eller någon annan gör, och vänta in kroppens reaktion. Om man inte har lust kan det också vara en förklaring till varför man inte blir fysiskt upphetsad. 

Det kan faktiskt också bara vara så det är – utan att något är fel. Enligt forskaren Emily Nagoski överlappar kåthet och stånd hos män cirka 50 % av tiden, medan våthet och lust hos kvinnor endast överlappar 10% av tiden (hur det ser ut för personer med andra könsidentiteter vet vi inte ännu). Det betyder kort och gott att du kan vara våt och inte känna någon lust, och känna lust och vara torr. Det är helt normalt.

För att undvika att sex blir ofrivilligt smärtsamt eller obehagligt är att det viktigt att du tillför lubrikation om du inte producerar egen. Det här kan du göra genom att till exempel använda din egen saliv, men du också kan också göra det genom att använda glidmedel. Glidmedel håller längre och är oftast ”glidigare” än saliv. 

Det finns många olika sorters glidmedel och det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa; silikon, vattenbaserat, oljebaserat eller hybridbaserat. Det finns också glidmedel som är smaksatta eller som ger olika sensationer när de appliceras på huden. Snacka om en djungel!

Silikonbaserade glidmedel håller längst under sex och passar därför jättebra vid till exempel analt penetrationssex, men också vid andra former av sex som inbegriper mycket friktion. Om du använder det i duschen försvinner det inte omedelbart vid kontakt med vatten – så det är superbra för duschsex! Det funkar också tillsammans med kondom, slicklappar och med sexleksaker som inte är gjorda av silikon. De snyggare sexleksakerna nuförtiden är ofta det – så kolla gärna först innan du kombinerar dem (annars riskerar du att förstöra ytan). En annan fördel med silikonbaserat glidmedel är att sällan blir en allergisk reaktion vid användning. 

Vattenbaserat glidmedel funkar bra med alla sexleksaker och med kondomer och slicklappar. Vissa upplever att de lättare får svampinfektioner av vattenbaserade glidmedel jämfört med andra former, så om du vet sedan innan att du är känslig kan det vara värt att välja ett annat glidmedel. Konsistensen kan bli lite klistrig efter en tid, då kan du addera lite glidmedel eller saliv, så blir konsistensen härlig igen. 

Oljebaserade glidmedel passar bäst när man ska ha sex som inte inbegriper vaginalpenetration, alltså exempelvis smeksex eller annan stimulering. Det finns nämligen fortfarande oklarheter om användning vid vaginalt penetrationssex kan leda till bakteriella infektioner (dock inte vid analt penetrationssex). Det går inte heller bra att använda med varken kondom eller slicklapp. 

Sist men inte minst – du behöver varken skämmas över att du behöver tillföra egen lubrikation, eller tänka att något är fel på dig. Om den du har sex med inte förstår varför du inte blir våt kan du alltid hänvisa till det här svaret. Jag lovar – du är inte ensam.


Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör sex, lust och relationer? Då får du gärna skriva till Leigh Norén. Du hittar kontaktuppgifter här nedan. 

OBS. Frågorna besvaras av Leigh i mån av tid.  

Unknown

Sexologkliniken erbjuder samtal för individer och par som upplever svårigheter med sex, sexualitet och relationer. Vanliga frågeställningar handlar om låg sexlust, smärta vid sex, erektionssvårigheter, och kommunikation. Samtalsmetoderna bygger på sexologisk vetenskap, samtalserfarenhet och evidens.

Sexologkliniken driver också ett online-projekt fokuserat på låg sexlust; Lust-lyftet. Information om Lust-lyftet hittar du HÄR, där du också kan ladda ner ett gratis lust-test för att ta reda på varför du har låg sexlust.

Du hittar Sexologkliniken på www.sexologkliniken.com eller på www.facebook.com/samtalomsex

Mailadress: kontakt@sexologkliniken.com  


Andra expertartiklar på Familjeliv: 

Sex & Samlevnad

Experten svarar: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?

Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?

Psykologi 

Experten svarar: Hur vet jag om mitt barn lider av stress?

Experten svarar: Hur ska jag som förälder agera när mitt barn börjar bry sig om kroppsideal och utseende?

Experten svarar: Vad ska jag göra när jag märker av syskonrivalitet mellan mina barn?

Träning gravid/mamma 

Experten svarar: Vad händer med kroppen under graviditeten som kan påverka min träning efteråt?

Experten svarar: Vilka övningar är viktigast att börja med under första träningspassen efter graviditeten?

Experten svarar: Tips och råd kring att komma igång med träningen igen efter graviditeten

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten svarar: Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll