"Jag känner sexlust men blir inte våt" – sexologen svarar

Hur gör man när man känner sexlust, men inte blir våt? Foto: Jakob Owens/Unsplash

Familjeliv ställde frågan:

"Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?"

Sexologen svarar

Det du beskriver kan kännas irriterande och förvirrade, men det är faktiskt inte ovanligt. Ibland reagerar inte våra könsorgan som vi tänker oss att de borde göra. Det kan kännas torrt när man tror att det ska kännas vått, eller mjukt när man tänker att det borde vara hårt.

Det här kan vara en signal på att man till exempel är stressad eller inte är närvarande i stunden. Det kan också bero på att man har gått för snabbt fram. Kroppen har helt enkelt inte hängt med och börjat utsöndra lubrikation än. Då kan du fortsätta med det du eller någon annan gör, och vänta in kroppens reaktion. Om man inte har lust kan det också vara en förklaring till varför man inte blir fysiskt upphetsad.

Det kan faktiskt också bara vara så det är – utan att något är fel. Enligt forskaren Emily Nagoski överlappar kåthet och stånd hos män cirka 50 % av tiden, medan våthet och lust hos kvinnor endast överlappar 10% av tiden (hur det ser ut för personer med andra könsidentiteter vet vi inte ännu). Det betyder kort och gott att du kan vara våt och inte känna någon lust, och känna lust och vara torr. Det är helt normalt.

För att undvika att sex blir ofrivilligt smärtsamt eller obehagligt är att det viktigt att du tillför lubrikation om du inte producerar egen. Det här kan du göra genom att till exempel använda din egen saliv, men du också kan också göra det genom att använda glidmedel. Glidmedel håller längre och är oftast ”glidigare” än saliv.

Det finns många olika sorters glidmedel och det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa; silikon, vattenbaserat, oljebaserat eller hybridbaserat. Det finns också glidmedel som är smaksatta eller som ger olika sensationer när de appliceras på huden. Snacka om en djungel!

Silikonbaserade glidmedel håller längst under sex och passar därför jättebra vid till exempel analt penetrationssex, men också vid andra former av sex som inbegriper mycket friktion. Om du använder det i duschen försvinner det inte omedelbart vid kontakt med vatten – så det är superbra för duschsex! Det funkar också tillsammans med kondom, slicklappar och med sexleksaker som inte är gjorda av silikon. De snyggare sexleksakerna nuförtiden är ofta det – så kolla gärna först innan du kombinerar dem (annars riskerar du att förstöra ytan). En annan fördel med silikonbaserat glidmedel är att sällan blir en allergisk reaktion vid användning.

Vattenbaserat glidmedel funkar bra med alla sexleksaker och med kondomer och slicklappar. Vissa upplever att de lättare får svampinfektioner av vattenbaserade glidmedel jämfört med andra former, så om du vet sedan innan att du är känslig kan det vara värt att välja ett annat glidmedel. Konsistensen kan bli lite klistrig efter en tid, då kan du addera lite glidmedel eller saliv, så blir konsistensen härlig igen.

Oljebaserade glidmedel passar bäst när man ska ha sex som inte inbegriper vaginalpenetration, alltså exempelvis smeksex eller annan stimulering. Det finns nämligen fortfarande oklarheter om användning vid vaginalt penetrationssex kan leda till bakteriella infektioner (dock inte vid analt penetrationssex). Det går inte heller bra att använda med varken kondom eller slicklapp.

Sist men inte minst – du behöver varken skämmas över att du behöver tillföra egen lubrikation, eller tänka att något är fel på dig. Om den du har sex med inte förstår varför du inte blir våt kan du alltid hänvisa till det här svaret. Jag lovar – du är inte ensam.