Ultraljud

Alla gravida kvinnor i Göteborg blir kallade till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för ett så kallat rutinultraljud (RUL) i graviditetsvecka 18-20. Syftet med undersökningen är bland annat att datera hur länge graviditeten pågått, upptäcka avvikelser och se var moderkakan sitter. Sedan i september i år kompletteras RUL med ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 13-15.

– Det är väldigt efterfrågat, och kommer dessutom innebära många fördelar för förlossningsvården och vårdkedjan kring den gravida kvinnan. Det känns roligt att äntligen vara igång, säger Ylva Carlsson som är överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid Ultraljudsmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tidigare har en del kvinnor erbjudits ett tidigt ultraljud på sin mödravårdscentral, men inte alla.

– Ungefär 60 procent av kvinnorna i Sverige har haft tillgång till tidigt ultraljud tidigare, något färre i Västra Götalandsregionen. I vår region är det främst kvinnor över 35 år som haft den här möjligheten, och då i form av KUB-test. Nu blir det mer standardiserat och därför mer jämlikt, säger Ylva Carlsson.

Med ett tidigt ultraljud kommer man kunna upptäcka tvillingar tidigare än innan, precis som många avvikelser och missbildningar. Abortgränsen går vid 22 veckor och i de fall man upptäcker allvarliga missbildningar på RUL i vecka 20 kan det bli lite för lite betänketid för den gravida.

– Nu kommer kvinnan få mer tid på sig att fatta ett genomtänkt beslut kring ifall hon vill avbryta graviditeten eller fortsätta den. Dessutom kommer tidigt ultraljud göra att våra dateringar blir säkrare, vilket i sin tur kommer minska antalet överburna graviditeter. Det innebär färre igångsättningar och färre interventioner generellt, säger Ylva Carlsson.

Beslutet är fattat av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och gäller alla kvinnor i hela Västra Götaland.