Publicerad 26 September 2018

Fotograf:

Experten svarar: Hur kan en sexolog hjälpa mig när det kommer till sex och sexlust?

Ibland löser sig inte vissa saker oavsett hur mycket man än försöker. Då kan det vara nödvändigt att ta professionell hjälp. Har du eller din partner gått en längre period med problem kring sexlust kan en sexolog hjälpa. Leigh Norén som arbetar som just detta beskriver hur en sexolog kan vara hjälpen du eller ni behöver för att komma till rätta med problemen. 
Familjeliv ställde frågan: Hur kan en sexolog hjälpa mig när det kommer till sex och sexlust?

Svar från Leigh Norén:

Sexologer är specialister på sexualitet. Det här betyder att du kan söka hjälp för många olika typer av frågeställningar kring sex, till exempel minskad sexlust, sexlust som känns okontrollerbar, sex som gör ont, eller tidig utlösning. Du kan komma på besöken enskilt, med en partner eller tillsammans med andra i en annan relationskonstellation.

Sexologbesök kan liknas vid samtal hos en kurator eller psykolog; man får samtalsbaserad hjälp av en utbildad specialist. Allt som oftast arbetar sexologer både med samtal och övningar. Övningarna kan handla om att närma sig en partner sexuellt eller att lära känna sig själv och sin kropp bättre. Det kan också vara psykologiska och/eller fysiska övningar som man får med sig som hemuppgifter. Besöken blir aldrig sexuella, så det behöver du inte oroa dig över när du söker hjälp!

Oavsett vad du söker för brukar en del av samtalen beröra hur sex och sexualitet faktiskt funkar. Det betyder att man kan få lära sig en hel del spännande, för att sen få hjälp att applicera det på sin egen sexualitet och i sitt sexliv. Söker man till exempel för minskad lust brukar vi slå hål på en del myter som tyvärr florerar i samhället – för att sen berätta hur lust verkligen funkar. Efter det får man kanske en övning för att reda ut hur ens egen lust funkar, för att sen fortsätta arbeta tillsammans med sexologen och hemma, med olika övningar och strategier för att acceptera sin lust-nivå och eventuellt öka den.

Eftersom sexologi är tvärvetenskapligt brukar alla sexologer arbeta utifrån en bio-psyko-social modell. Det här betyder att sexologer tar hänsyn till biologiska faktorer, psykologiska faktorer, relationella faktorer, och sociala faktorer i samtalen. Mänsklig sexualitet är oerhört komplex och därför behöver vi både utreda och behandla därefter.

När du söker hjälp är det viktigt att du kollar så att sexologen du besöker har en gedigen utbildning. Eftersom sexolog inte är en skyddad titel finns det tyvärr dem som kallar sig själva för sexologer, utan att ha läst en enda poäng i sexologi, eller ens ha en grundprofession för att arbeta med samtal. Sexologi är en vetenskap och du vill att sexologen du träffar bygger rådgivningen eller terapin på evidens och kunskap, inte hens egna sexualitet och preferenser(!).

Slutligen är det viktigt att veta att sexologer ofta har hört det mesta. Det betyder att du verkligen inte behöver skämmas när du besöker sexologen. Du har all rätt att söka professionell hjälp för sexuella problem – och vi gör alltid vårt bästa för att få dig att känna dig trygg. Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör sex, lust och relationer? Då får du gärna skriva till Leigh Norén. Du hittar kontaktuppgifter här nedan. 

OBS. Frågorna besvaras av Leigh i mån av tid.  

Unknown

Sexologkliniken erbjuder samtal för individer och par som upplever svårigheter med sex, sexualitet och relationer. Vanliga frågeställningar handlar om låg sexlust, smärta vid sex, erektionssvårigheter, och kommunikation. Samtalsmetoderna bygger på sexologisk vetenskap, samtalserfarenhet och evidens.

Sexologkliniken driver också ett online-projekt fokuserat på låg sexlust; Lust-lyftet. Information om Lust-lyftet hittar du HÄR, där du också kan ladda ner ett gratis lust-test för att ta reda på varför du har låg sexlust.

Du hittar Sexologkliniken på www.sexologkliniken.com eller på www.facebook.com/samtalomsex

Mailadress: kontakt@sexologkliniken.com  


Andra expertartiklar på Familjeliv: 

Psykologi 

Experten svarar: Hur vet jag om mitt barn lider av stress?

Experten svarar: Hur ska jag som förälder agera när mitt barn börjar bry sig om kroppsideal och utseende?

Experten svarar: Vad ska jag göra när jag märker av syskonrivalitet mellan mina barn?

Experten svarar: Mitt barn lider av dålig självkänsla – vad kan det bero på och hur kan jag hjälpa?

Sex & Samlevnad

Experten svarar: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?

Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?

Experten svarar: Jag känner sexlust men blir inte våt – vad ska jag göra?

Träning gravid/mamma 

Experten svarar: Vad händer med kroppen under graviditeten som kan påverka min träning efteråt?

Experten svarar: Vilka övningar är viktigast att börja med under första träningspassen efter graviditeten?

Experten svarar: Tips och råd kring att komma igång med träningen igen efter graviditeten

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten svarar: Hur kan en sexolog hjälpa mig när det kommer till sex och sexlust?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Innehåll

Innehåll