"Hur kan jag få hjälp med min sexlust?" – sexologen svarar

Hur kan du får hjälp med din sexlust av en sexolog? Foto: Dương Hữu/Unsplash

Lusten att ha sex med sin partner kan variera genom livet. I perioder är det svårt att hålla händerna borta från sin älskade och andra gånger har man ingen lust alls.

Minskad sexlust kan bero på flera saker, både psykiska och fysiska. Familjelivs sexolog Leigh Norén, som är sexolog på sexologkliniken, svarar på frågan om hur en sexolog kan hjälpa till med sex och sexlust.

Hur kan en sexolog hjälpa mig när det kommer till sex och sexlust?

Anonym frågeställare

Sexologen svarar

Sexologer är specialister på sexualitet. Det här betyder att du kan söka hjälp för många olika typer av frågeställningar kring sex, till exempel minskad sexlust, sexlust som känns okontrollerbar, sex som gör ont, eller tidig utlösning. Du kan komma på besöken enskilt, med en partner eller tillsammans med andra i en annan relationskonstellation.

Sexologbesök kan liknas vid samtal hos en kurator eller psykolog; man får samtalsbaserad hjälp av en utbildad specialist. Allt som oftast arbetar sexologer både med samtal och övningar. Övningarna kan handla om att närma sig en partner sexuellt eller att lära känna sig själv och sin kropp bättre. Det kan också vara psykologiska och/eller fysiska övningar som man får med sig som hemuppgifter. Besöken blir aldrig sexuella, så det behöver du inte oroa dig över när du söker hjälp!

Oavsett vad du söker för brukar en del av samtalen beröra hur sex och sexualitet faktiskt funkar. Det betyder att man kan få lära sig en hel del spännande, för att sen få hjälp att applicera det på sin egen sexualitet och i sitt sexliv. Söker man till exempel för minskad lust brukar vi slå hål på en del myter som tyvärr florerar i samhället – för att sen berätta hur lust verkligen funkar. Efter det får man kanske en övning för att reda ut hur ens egen lust funkar, för att sen fortsätta arbeta tillsammans med sexologen och hemma, med olika övningar och strategier för att acceptera sin lust-nivå och eventuellt öka den.

Eftersom sexologi är tvärvetenskapligt brukar alla sexologer arbeta utifrån en bio-psyko-social modell. Det här betyder att sexologer tar hänsyn till biologiska faktorer, psykologiska faktorer, relationella faktorer, och sociala faktorer i samtalen. Mänsklig sexualitet är oerhört komplex och därför behöver vi både utreda och behandla därefter.

När du söker hjälp är det viktigt att du kollar så att sexologen du besöker har en gedigen utbildning. Eftersom sexolog inte är en skyddad titel finns det tyvärr dem som kallar sig själva för sexologer, utan att ha läst en enda poäng i sexologi, eller ens ha en grundprofession för att arbeta med samtal. Sexologi är en vetenskap och du vill att sexologen du träffar bygger rådgivningen eller terapin på evidens och kunskap, inte hens egna sexualitet och preferenser(!).

Slutligen är det viktigt att veta att sexologer ofta har hört det mesta. Det betyder att du verkligen inte behöver skämmas när du besöker sexologen. Du har all rätt att söka professionell hjälp för sexuella problem – och vi gör alltid vårt bästa för att få dig att känna dig trygg.