Publicerad 1 October 2018

Fotograf:

Familjelivs användare: “Så har vi blivit näthatade”

Familjeliv är stolta att presentera Årets Nätängel Junior och arbetet för att göra nätet till en bättre plats. För näthat är alldeles för vanligt. Läs Familjelivs användares egna berättelser.
Näthat händer tyvärr hela tiden online, och de som utsätts  blir allt yngre. Trots att näthat ofta drabbar unga har många föräldrar dålig koll på exakt vad deras barn har för sig på nätet.

Ibland kommer näthat riktigt nära och blir personligt. Vi har samlat ihop starka upplevelser av näthat som användare av Familjeliv delat med sig av.

Frågan som ställdes var “Har du blivit näthatad”?

1. "Vågar inte debattera på nätet"
Jag har blivit mordhotad, fått hot om att folk (bekantas bekanta) ska socanmäla mig och fått läsa rätt grova lögner om mig på nätet. Det var riktigt jädrans läskigt när någon fick tag på mitt olistade telefonnummer. Tack och lov så bor den personen utomlands, hade varit värre om den bott här.
Men de har lyckats, jag vågar inte debattera på nätet. Jag har inte ens mitt riktiga namn på Facebook.

2. Hatad på Lunarstorm
Ja, när jag gick i 5:an och hade Lunarstorm... Foten i munnen var 10 år och trodde alla gillade mig, men det var början på många års mobbning. Blev helt knäckt.

3. Hotades med soc
Det värsta var väl här när någon hotade mig och mina barn med soc för att jag kritiserade Anna Wahlgrens metoder och var ganska ihärdig. Jag har dock jobbat nära socialtjänsten och blev inte rädd för att barnen skulle bli omhändertagna även om denna person "fick tag på mig" som hon uttryckte det.. Annars har det (i samma diskussioner) varit en del personliga påhopp men det berör mig inte helt ärligt, det stärker bara min sak.

4. "Blev kallad ful och äcklig"
När jag var yngre så blev jag kallad ful och äcklig på Lunarstorm.
Sen har jag blivit avstängd utan anledning på en väldans massa forum (en form av näthat).

5. Blev dödshotad
Jag har fått dödshot. Det var riktigt läskigt och folk började ringa mig mitt i nätterna då det varit blåsväder på sajten där jag var moderator på. Vet inte hur de fått tag på mitt riktiga namn (jag har dessutom inget ovanligt namn). Har bra kontakter inom polisen som jag bollat detta med och det har alltid känts tryggt.

Läs hela trådarna här och här.

Känns det jobbigt att det finns så mycket hat på internet? Familjeliv är stolta över att presentera Årets Nätängel Junior, där vi hyllar de unga som gjort mest för att motverka näthat. Den 19 november prisas nätänglar i fyra kategorier på Nalen i Stockholm.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Familjelivs användare: “Så har vi blivit näthatade”
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll