Publicerad 3 October 2018

Fotograf:

Studie: Vanliga leksaken skadar tusentals bebisar varje år

Föräldrars allra värsta mardröm är att något ska hända deras barn. Nya siffror från USA visar att en stor fara för dina barn kanske redan finns i hemmet – bland leksakerna.
Boven i det här dramat är den klassiska gåstolen. Många använder den för att låta sina småttingar träna på att gå, men forskning visar att den inte skyndar på den utvecklingen. Enligt studien stannar gåstolen snarare av barnets utveckling både fysiskt och mentalt. Vad värre är kan den alltså dessutom vara en potentiell fara för barnet.

Varje år får tusentals barn under 15 månader uppsöka akut sjukvård i USA efter olyckor med gåstolar. De allra flesta fall, upp mot 90 procent, gäller skador i huvud eller nacke.

De senaste decennierna har flera förändringar införts för att göra gåstolarna säkrare. Bland annat har man gjort dem bredare så att de inte ryms i dörröppningar. Det är för att undvika den största faran med gåstolen – den gör ju faktiskt så att bebisar som inte är mogna för det blir mycket mer mobila. Många av olyckorna inträffade läskigt nog när bebisen gick med sin gåstol utför en trappa.

Gåstolen verkar alltså enligt den här studien inte ge några fördelar för ditt barns utveckling men kan alltså innebära en risk. Kanske lika bra att skippa den till din lilla älskling, helt enkelt?
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Studie: Vanliga leksaken skadar tusentals bebisar varje år
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll