Publicerad 10 October 2018

Fotograf:

Så skyddar du ditt barns rygg på bästa sätt

En välfylld skolväska är en vanlig syn och många föräldrar väljer en ryggsäck för att spara på sina barns ryggar. Men en tung väska kan faktiskt ge permanenta skador på ryggen.
En bra grundregel är att ett barns väska inte ska väga mer än tio procent av kroppsvikten. Men en liten knatte med gympakläder och ett par böcker i väska kånkar lätt mer än så. Och barn har ju dessutom en väldig förmåga att samla på sig mer saker att stoppa i ryggsäcken.

Men tunga väskor kan leda till smärta och skador på ryggen. Ofta är det viktigt att du som förälder håller koll eftersom barnet ofta inte upplever smärta. Skador av väskor sker nämligen gradvis och barnet märker antagligen inget.

Om barnet får skador, som exempelvis snedbelastad rygg, kan man ofta åtgärda problemen med exempelvis sjukgymnastik. Men det är viktigt att ta tag i problemen tidigt eftersom förändringar blir allt svårare att rätta till ju äldre barnet är. Vid 18 års ålder är det nästan helt omöjligt.

Som förälder kan du hålla utkik efter förändringar i barnets hållning eller på sättet de går. Om du upptäcker förändringar är det bra att kontakta er vårdcentral.

För att spara ditt barns rygg är trots allt en ryggsäck det bästa väsk-alternativet. Det är dock viktigt att den har rejäla, vadderade axelband och gärna ett knäppe i midjan eller över bröstet. För att minimera tyngden på ditt barns väska är det bra om han eller hon har skåp eller liknande där tunga böcker och liknande kan läggas ur. För det bästa sättet att spara ditt barns rygg är att helt enkelt se till att de inte behöver bära så tungt.

LÄS MER:Höstens bästa ytterplagg till barnen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så skyddar du ditt barns rygg på bästa sätt
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll