Publicerad 11 October 2018

Fotograf:

Kramar kan lösa konflikter – enligt studie

Många tycker att kramar är mysiga, men visste du att de kanske kan hjälpa dig i din vardag?
Kramar kan man ha olika åsikter om. Vissa älskar att kramas och kramar såväl familj som någon man träffat en gång på en fest för fem år sedan. Andra tycker att all denna kroppskontakt är direkt obehaglig och kramar kanske bara de allra närmaste. Men kramen har faktiskt länge varit något av ett mysterium.

En ny studie har kollat på vad som faktiskt händer i kroppen när man kramas. Studien, som publicerats i PlosOne, visar att det faktiskt händer en hel del och att kramen kan vara riktigt användbar.

Bland annat kunde man se att en kram ofta är bättre på att lugna ner konflikter än att tala ut om det. Man är inte helt säker på om det beror på själva kramen eller på att ett försök att trösta någon med ord öppnar för olika typer av missförstånd.

Men det här är enligt forskarna inte ett skäl att börja krama folk istället för att tala med dem. Effekten kunde nämligen bara märkas om man kramade någon som man hade djupare känslomässiga band med.

Men för dem du tycker om allra mest – en partner, en förälder eller, inte minst, dina barn kan alltså en kram vara ett bra alternativ till att “prata ut om det”.

LÄS MER: Vanliga leksaken skadar tusentals bebisar varje år
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Kramar kan lösa konflikter – enligt studie
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll