Publicerad 24 October 2018

Fotograf:

Från forumet: Kan man nekas ledigt över jul?

I Familjelivs forum diskuterades om arbetsgivaren verkligen får neka någon ledigt över jul och om de med småbarn borde få förtur till ledighet.
Ett anonymt inlägg på Familjelivs forum med rubriken "Neka föräldraledighet över jul?" startade i veckan en häftig debatt om föräldraledighet och om det är okej för en arbetsgivare att neka någon att vara ledig över julen.

Trådstartaren (TS) skrev:

–Jag meddelade min arbetsgivare den första september att jag tänkte vara föräldraledig två veckor på jullovet. Hon svarade att det var bra att jag var ute i god tid. 

Får idag ett mejl att om vi i personalen inte kan lösa bemanningen de veckorna vid jul själva (alltså att vi täcker för varandra och byter pass) kommer det inte gå att jag är föräldraledig för hon får inte lov (?) att sätta in vikarier den perioden. Arbetar som personlig assistent i kommunen. 

Stämmer det verkligen? Jag känner att det inte finns vikarier inte är mitt ansvar eller problem, chefen har haft gott om tid på sig att lösa det.

Många blev upprörda över hur ärendet hanterats och höll med om att detta inte var trådstartarens problem.

–Det bästa är väl att ringa facket, de har nog koll. Se också till att facket är cc:at i alla mejl och all kommunikation och att en av deras representanter är med vid eventuella möten om detta. Brukar bli annan attityd från arbetsgivaren då.

FRÅN FORUMET: Kan min man ge bort de 10 dagarna till mig?

–Jag har jobbat inom vården och många andra branscher. Detta har aldrig varit ett problem någon annanstans men just i vårdyrken ska personalen ställa upp och vara solidariska och aldrig, aldrig någonsin få något tillbaka.

Andra vände sig emot att TS tog just föräldraledigt över julen:

–Ja, även människor utan (små) barn firar både påsk och jul med mera. Jag tycker det är underligt att ta föräldraledigt på storhelgerna, det handlar ju egentligen om semester. Som arbetsgivaren inte kan neka.

De flesta var dock på TS sida:

–Jag förstår till 100 procent irritationen hos de som inte har barn och får jobba alla storhelger men ilskan bör riktas mot chefen som inte klarar av att planera bättre, inte de föräldralediga som utnyttjar sin lagstadgade rätt.

Men vad är det då som gäller? 
Arbetsgivare har i allmänhet inte rätt att att neka någon föräldraledigt. Föräldraledighet måste dock aviseras minst två månader i förväg och får bara tas ut under tre perioder varje år. Trådstartaren har därför rätt i att det är fel av arbetsgivaren att dra tillbaka tillåtelsen.

Om TS istället ansökt om semester är det mycket lättare för arbetsgivaren att neka eftersom bara sommarsemestern, som ska vara fyra veckor i följd, är reglerad.

Håller du med TS eller tycker du att det är dålig stil att ta ut föräldradagar under storhelgerna? Läs hela tråden om föräldraledighet på julen här, och skriv vad du tycker.

LÄS MER: Kan man endast få föräldralön när man har föräldrapenning?
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Från forumet: Kan man nekas ledigt över jul?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Innehåll

Innehåll