Publicerad 5 November 2018

Fotograf:

Höstblåsor – så sprids den smittsamma infektionen

Höstblåsor, eller hand- fot- och munsjuka, kan vara både smärtsamt och göra ditt barn sjukt. Men vad är det egentligen, och hur smittar det?
Just nu är det högsäsong för höstblåsor, en virusinfektion som främst drabbar barn. Typiska kännetecken är blåsor på händer, i ansiktet och i munnen. Blåsorna är ofta vattenfyllda och kan vara smärtsamma. Förutom blåsorna får ett drabbat barn ofta feber som håller i sig ett par dagar.

Höstblåsor smittar vid direktkontakt, särskilt via händerna. Sjukdomen är som allra mest smittsam de första dagarna innan några symtom uppstått. Inkubationstiden, tiden mellan smittotillfället tills man bli sjuk, är 3-7 dagar.

Eftersom höstblåsor smittar innan själva blåsorna uppstått är det ofta svårt att hindra smittspridning på exempelvis en förskola. Det är därför inte nödvändigt att alltid skicka hem alla barn som får blåsor, om de inte har feber och i övrigt verkar må bra. 

Om barnet lider av blåsorna kan vissa typer av krämer lindra besvären. Blåsor i munnen kan göra det svårt att äta. Försök då med kall mat som exempelvis smoothies (som inte är för sura) eller glass. Undvik stark, salt och sur mat. Även mat som är får hård eller vass kan vara bra att undvika.

Om ditt barn drabbas av höstblåsor kan du trösta dig med att de oftast inte drabbas igen. Om infektioner återvänder är den dessutom oftast mycket mildare. Dessutom, vilket är den största trösten av alla, så är höstblåsor oftast helt ofarligt och kommer med allra största sannolikhet att gå över av sig själv.

Källa: 1177 Vårdguiden

LÄS MER: Värmeutslag – så känner du igen dem och så behandlas de
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Höstblåsor – så sprids den smittsamma infektionen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll