Publicerad 7 November 2018

Fotograf:

Forskare: "Därför ska du läsa för ditt läskunniga barn"

Lässtunden är ofta en riktig mysig stund på dagen, men det är även väldigt utvecklande för barnet. Men visste du att även barn som kan läsa får fördelar av att bli lästa för?
Det här är en redaktionell artikel, skriven av Familjelivs redaktörer, som innehåller kommersiella länkar från vår partner Nextory.

Många minns godnattsagorna som de härligaste delarna av kvällsrutinen och de flesta vet att det är bra för barnets utveckling att bli läst för. Men många slutar läsa för sina barn när barnen själva lärt sig läsa. Nu visar studier att det kanske är värt att återinföra bokstunden även för dina äldre barn.

Det är brittiska forskare som sett att många lite äldre barn saknar att bli lästa för, då det ofta är en uppskattad aktivitet. Många barn var osäkra på varför deras föräldrar hade slutat läsa för dem. Det hade ofta bara blivit så när de själva lärt sig att läsa.

Forskarna såg även att de barn som fortsatt delade läsupplevelser med sina föräldrar eller annan familjemedlem lärde sig fler ord och även fick hjälp med uttal av svårare ord. Det var helt enkelt fortfarande ett stöd vid barnets språkutveckling, trots att de redan kunde läsa själv.

Men alla barn var inte nöjda: En hel del barn blev mer och mer kritiska till hur föräldrarna läste upp boken. Och ärligt – det är inte helt svårt att förstå varför. Det är ju faktiskt ganska svårt att läsa upp en bok på ett bra och engagerat sätt, för att inte tala om att det dessutom kan bli rätt ansträngande efter en stund.

Ett bra alternativ är därför ljudböcker. Att lyssna tillsammans med ditt barn ger er inte bara en fin stund tillsammans utan stärker ditt barns språk. En riktigt bra ljudbok kan även ge ditt barn ett större ordförråd och hjälpa hen att lära sig nya saker.

Om du vill återinföra lässtunderna så är Nextory ett bra alternativ. Med deras familjepaket kan hela familjen lyssna på tusentals ljudböcker från olika enheter. Det är bra när ni, trots allt, inte kunnat komma överens om exakt vilken bok ni vill lyssna på.

Just nu kan du få prova Nextory i 30 dagar, helt gratis. Klicka här för att få erbjudandet från Nextory!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Forskare: "Därför ska du läsa för ditt läskunniga barn"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll