Varldsdiabetesdagen

Det som vi kallar diabetes är egentligen flera olika sjukdomar. Gemensamt för de olika typerna är att produktionen av hormonet insulin inte fungerar som det ska. Insulin är bland annat ansvarigt för att kroppen ska kunna ta upp socker ur blodet. Både för mycket och för lite insulin kan leda till allvarliga komplikationer.

Typ 1 är en autoimmun sjukdom som ofta drabbar barn. De flesta drabbas i tioårsåldern och vanliga symtom är att barnet kissar ofta, får synrubbningar och blir väldigt trött. Diabetes typ 1 behandlas genom injektioner av insulin. Någon som har typ 1-diabetes kommer att behöva behandling hela livet.

Typ 2 kallades tidigare åldersdiabetes men kryper nu längre och längre ner i åldrarna. Vid typ 2-diabetes så höjs blodsockret ofta långsamt över flera år. Tillståndet kan leda bland annat till blindhet och att man tvingas amputera ben. Typ 2 kan på många sätt påverkas av livsstilen, exempelvis genom fysisk aktivitet och genom vilken mat man äter.

Det är framför allt typ 2-diabetes som ökar stort över världen. 2006 lyfte FN diabetes som ett hot mot den globala folkhälsan. Det var den första icke-smittsamma sjukdomen som det varnades för på detta sätt.

Så varför ökar diabetes? Anledningarna är många, och de flesta går att finna i vår förändrade livsstil. De stora bovarna i dramat är den stora ökningen av framförallt processad mat och den allt större inaktiviteten.

Världsdiabetesdagen vill uppmärksamma alla former av diabetes och de skador de kan leda till. Man vill även uppmana människor att skänka pengar till forskningen om dessa sjukdomar, som sprider sig över världen likt en epidemi.

Vill du bli månadsgivare till Diabetesfonden i kampen mot diabetes? Klicka här för att läsa mer!