Njurbackeninflammation

De allra flesta kvinnor har någon gång fått någon form av urinvägsinflammation. Det är ingen trevlig upplevelse, men det är heller ingen allvarlig diagnos och går oftast över av sig själv.

I vissa sällsynta fall så vandrar bakterier längre upp i urinvägarna, och man kan då drabbas av njurbäckeninflammation. Njurbäckeninflammation kan leda till skador på njurarna och blodförgiftning. Inflammationen drabbar oftare gravida och kvinnor som haft tidigare infektioner.

Symtom på njurbäckeninflammation är feber, frossa och illamående med kräkningar. Det är även vanligt med smärta på sidan av magen och i nedre delen av ryggen.

LÄS MER: Är njurbäckeninflammation farligt?

Njurbäckeninflammation behandlas oftast med antibiotika, och den drabbade ser oftast en förbättring inom ett par dagar. Eftersom tillståndet är potentiellt allvarligt kan det vara aktuellt att behandlas på sjukhus. Detta gäller särskilt om den drabbade tillhör en särskilt känslig grupp, som exempelvis om personen har en hög ålder.

LÄS MER: Njurbäckeninflammation när du är gravid

Om du misstänker att du drabbats av njurbäckeninflammation ska du alltid söka vård. Viktigt att komma ihåg är att blåskatarr, urinvägsinfektion som spridit sig till urinblåsan, sällan utvecklar sig till njurbäckeninflammation. Om du vet att besvären beror på blåskatarr är det alltså mindre risk att du utvecklar den allvarligare njurbäckeninflammationen.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 1177