Hur tränar man med foglossning? Experten svarar

Foglossning kan få vem som helst att skippa träningen – det gör helt enkelt för ont. Men Anna Swedrup menar att vila ofta inte hjälper foglossningen, tvärtom.

Att vara gravid är oftast inget hinder för ett aktivt liv, även om man självklart måste anpassa träningen efter förändringarna som kroppen går igenom. Anna Swedrup är expert på gravidträning och ägare av träningskonceptet StrongByNature. Hon ger Famijleliv sina bästa tips.

Annas viktigaste råd är att alltid utgå från känslan i den egna kroppen. Foglossning drabbar ju väldigt många, och det kan yttra sig på väldigt många olika sätt.

EXPERTEN SVARAR: Vilka övningar är bäst att börja med efter graviditeten?

Smärtan beror på att området runt höfterna mjukas upp för att kroppen förbereder sig för förlossningen. Den här förändringen kan ge ilningar och smärta i just höfterna, men även i korsryggen, ljumskar, bäcken och säte.

Promenader och träning för rörlighet eller stabilitet sittandes på boll är ofta ett bra sätt att både lindra värken och bibehålla en bra styrka inför förlossningen och framför allt tiden efter, tipsar Anna.

Ett annat tips är att söka upp en personlig tränare som har specialkunskaper om kvinnors kroppar före, under och efter en graviditet.

Det kan vara nedslående att gå runt och ha värk i fogarna i flera månader, och det är inte konstigt om man vill trösta sig med något lite extra gott och ett Netflix-marathon. Det är däremot inte alls säkert att vila kommer göra dina fogar bättre.

Rörelse är den bästa medicinen i de allra flesta fall, säger vår expert.

LÄS MER: Är det farligt att träna under graviditeten?