Publicerad 23 November 2018

Fotograf:

Forumet: "Vi är vegetarianer men tvingas göra köttbullar till jul"

En av veckans allra hetaste trådar på Familjelivs forum handlar om vad man egentligen ska tvingas till för släktens och "traditioners" skull.
I tråden "Vi är l/o-vegetarianer men tvingas ta med kött till julfirandet" skriver trådstartaren (TS) om hur traditioner kan komma i vägen för ens egna åsikter. TS familj har nämligen av tradition tagit med såväl köttbullar som korv till släktens gemensamma julfirande. Under året har de dock blivit vegetarianer och skulle hellre ta med ost, bröd och sallad. Detta har inte tagits emot väl av släkten.

TS förtydligar situationen i ett inlägg i tråden:

Vi får ju köpa mat till "alla andra" plus egen vegomat till oss själva. Det hade varit så mycket enklare och billigare att köpa den maten som vi äter, i större mängd och slippa köpa köttbullar och korv till 30 andra människor. Vi behöver i all fall ta med mat som vi kan äta, så vi kommer att få betala minst 3 000 för kött och sedan för vår egna mat. (Nej, det duger inte med färdiga köttbullar och korven ska enligt tradition komma från slaktarn' på byn, samt älgkorv från byns jaktlag).

En hel del av de i skrivande stund 142 svaren håller med TS om att släkten beter sig både märkligt och direkt otrevligt:

–Det verkar som ni stått kostnadsmässigt för en hel del på bordet åren innan med tanke på de specifika kraven. Medan andra har kommit väldigt billigt undan. Självklart tvingar man inte vegetarianen att rulla köttbullar och köpa korv. Erbjud er att antingen ta med goda ostar, matig sallad och bröd eller så blir det veggokorv och veggobullar.

MER FRÅN FORUMET: "Kan man nekas ledigt över jul?"

Det är uppenbarligen de släktingar som börjar skuldbelägga som gör en stor sak av det, istället för att bara ta på sig ansvaret och fixa köttet.

Det är väldigt mycket arbete att trilla köttbullar för 30 personer. Är du säker på att det inte är där skon klämmer? Lättare för de andra att skylla på traditionen än att säga att man inte vill ta på sig mer arbete och en större kostnad.

Tycker vissa kommentarer här är börjar bli lite lustiga.Vissa verkar mena att om en vegetarian vill ta med ost eller vegetariska alternativ istället för kött handlar det om att dom "pressar sina livsval på andra" men att pressa en vegetarian att köpa, tillaga och ta med kött är "att inte vara rabiat och förstöra julen". Fint det där.

Andra menar att TS med familj verkligen är på väg att sabba julen, och ska sluta med sina dumma fasoner:

Varför tramsa och förstöra något som är viktigt för de flesta på julbordet? Veggo-alternativ smakar extremt illa! Oätligt skulle jag säga.

Jag vill inte ha några moralister hemma hos mig på jul. Såna som står och predikar om hur ypperligt bra deras livsval är och att alla andra som inte gör som dom är idioter. Så brukar veggokrigare hålla på.

FLER FORUMTRÅDAR: "Hjälp! Min man äter upp allt!"

Nog kan ni väl gå ner på ICA och köpa lite korv och köttbullar och bära i en påse? Liksom det är ju inte giftiga grejer.

Det här är en svår fråga, och kanske finns det inte något svar som är helt rätt. Många menar att det kanske är läge att vara lite mer diplomatisk. Det är ju trots allt bara jul en gång om året:

Jag tycker ni har rätt , och det är dumt av släkten att ej låta er byta vad ni tar med, men eftersom ni vill absolut fira jul hos din morbror skulle jag i ditt ställe ta med korv och köttbullar för att undvika sura miner på julafton. Utan att äta såklart. Man ska välja sina strider..

Andra menar att det är bra att ta striden. Hur ska det bli förändring om man bara jönsar med?

Jag hade skickat ut ett gruppmejl till släkten och skrivit att antingen kastar ni om lite eller så blir det vegbullar och vegkorv. Lagt till att valet är deras och att du inte accepterar något gnäll på julafton. Mot såna där egoistiska energisugare hade jag satt ner foten.

Vad tycker du: Håller du med TS eller får faktiskt traditioner stå över de personliga valen, så här runt jul? Gör din mening hörd i tråden!

Från forumet: "Hur sällan är det okej att flyga?"
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Forumet: "Vi är vegetarianer men tvingas göra köttbullar till jul"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Innehåll

Innehåll