Publicerad 29 November 2018

Fotograf:

Hett i forumet: "Vad är det för fel på vårt namnval?"

En riktig snackis på Familjeliv.se handlar om ett par som vill döpa sin dotter till Dezibelle. Många har starka åsikter om detta ovanliga namn.
Ibland startas det trådar på Familjeliv.se som fullständigt exploderar. Tråden "Vad är det för fel på vårt namnval" är precis en sådan.

Trådstartaren (TS) är gravid och hon och hennes sambo har bestämt sig för namnet Dezibelle. Båda hade upplevt att såväl släktingar som andra reagerat starkt negativt på namnet och hon undrade därför om det var något fel på namnvalet.

Många i tråden, som har över 200 svar, tyckte definitivt att det fanns saker med namnet som kunde förbättras. Många tyckte att Dezibelle var för likt decibel, som ju är måttenheten för hur högt ett ljud är.

Tycker att namnet känns konstigt. Det är lika konstigt som att kalla sitt barn för Celsius, Fahrenheit eller något sådant. Belle är ju fint, likaså Dessie. Kan ni inte välja dem som två separata namn med ett av dem som tilltalsnamn? Då kan ju ni kalla henne Dezibelle men hon slipper vara så jäkla udda hela livet igenom.

– Jag skulle inte rynka på näsan men jag skulle inombords fnissa och undra över varför föräldrar vill ha ett ord som inte är ett namn, som ett namn. Hitta ett fint namn i stället, som inte är ett logaritmiskt mått för ljudsignaler.

Andra, som oftast var riktigt elaka, verkade mest tycka illa om namn som innehåller bokstaven z.

– Ett namn som Dezibelle fullständigt skriker av underklass i de flestas öron. Vill ni att er dotter ska slippa bli dömd utifrån sitt namn så väljer ni något annat. Varför inte Isabelle som ju är både vackert och tidlöst?

– Jag skulle inte vilja ha en som heter Dezibelle som min bankman eller advokat till exempel.

Ytterligare andra menade att ovanliga namn var elakt mot barnet och att det skulle leda till att hon blir mobbad. Men där mötte de på starkt motstånd. Många pekade på att det aldrig är barnets fel att det blir mobbat och att det det inte finns ett "skäl" utan att vem som helst kan bli utsatt.

– Varför tror du att ett ovanligt namn skapar mobbning i ett dagsläge när det finns barn med udda namn på varenda förskola och skola idag?

Trots den hårda tonen så var det många som stöttade TS och hennes namnval:

– Välj det namn ni vill ha till ert barn. Folk kommer att vänja sig, det är inte ovanligt att barn har ovanliga namn. Och stavningen spelar ingen roll, eftersom det inte är ett vedertaget namn kommer hon få bokstavera oavsett hur ni väljer att stava det.

Det verkar dock som att det inte kommer bli någon Dezibelle då TS skrev att hon och sambon tänkt om kring namnet:

Vi har fattat att vi behöver välja ett annat namn, tack. Både jag och sambon är så himla ledsna nu. Vi var helt säkra på namnet innan men inte längre när de finns såhär elaka VUXNA människor i världen.

Vi hoppas att TS hittar ett namn som de verkligen trivs med och som passar den lilla perfekt. Vi hoppas även att de inte låter omogna människor göra det som borde vara glädjefyllt till något ledsamt. Och som en liten avslutande bonus: Det finns faktiskt 70 kvinnor i Sverige som redan har namnet, om än med stavningen Decibel.

Vad tycker du? Gå in och gör din röst hörd i tråden!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Hett i forumet: "Vad är det för fel på vårt namnval?"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll