Publicerad 29 November 2018

Fotograf:

Pälsängrar: Fakta och myter

Pälsängrar kan ställa till med en hel del skador och är inte roliga att få in i sitt hem. Men vad är myter gällande de små krypen och vad är fakta?
MYT: Pälsängrar beror på att du är smutsig
Att ha pälsängrar i sitt hem är inte ett tecken på att ditt hem är smutsigt eller äckligt. Pälsängrar kan lätt komma in i hemmet genom ett öppet fönster, och kan överleva nästan var som helst. Att få ett angrepp kan alltså hända trots att du är en riktig pedant som alltid har det skinande rent hemma.

FAKTA: Pälsängrar förstör kläder
Pälsängrar lever på animaliskt material. De älskar alltså att tugga i sig exempelvis yllekläder eller pälsar. Även andra textilier kan drabbas, särskilt om de varit hårt smutsade. Pälsängrarna orsakar kala fläckar på pälsar och små runda hål i textilier.

LÄS MER: Rödceder mot pälsängrar – funkar det?

MYT: Pälsängrar bits
Pälsängrar är inte farliga för människor och varken bits eller sticks. Trots detta kan det såklart vara obehagligt att ha dem i sitt hem.

FAKTA: Pälsängrar dör av både kyla och värme
Pälsängrar mår hur bra som helst bland textilier i skåp och lådor, men de klarar inte tuffare temperaturer. Att frysa kläder, minst minus 18 i en vecka, eller att värma dem exempelvis i torktumlare, torkskåp eller med strykjärn gör att såväl ägg som larver stryker med.

MYT: Pälsängrar ser ut som silverfiskar
Många tror att pälsängrar bara är ett litet djur som liknar en silverfisk, men som är brun till färgen. Det är denna filur som orsakar skadorna på kläderna, men det är faktiskt bara pälsängerns larv. Som färdigutvecklad så är pälsängern faktiskt en brun skalbagge.

LÄS MER: Ger pälsängrar bett på människor?

FAKTA: Pälsängrar går att bli av med
Det kanske kan kännas hopplöst när du hittar pälsängrar (eller de tomma larvskalen) bland dina textilier, men med lite envishet går de att bli av med. Det som krävs är att du städar riktigt noggrant, och är extra noga kring skarvar och lister. Släng sedan dammsugarpåsen när du är klar.

Du måste även tvätta alla textilier. Om de inte kan tvättas kan de behandlas med värme eller kyla och borstas noggrant. Om du är rädd för framtida angrepp kan textilier du använder sällan med fördel förvaras i lufttäta fodral.

Ett tips är att placera röd ceder, antingen träbitar eller olja, på platser som angripits. Lukten, som är angenäm för människor, ska tydligen vara helt outhärdlig för pälsängrar.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Pälsängrar: Fakta och myter
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll