Publicerad 27 December 2018

Fotograf:

Nyord för familjen 2018 – hur många kan du?

Intresseorganisationen Språkrådet har släppt alla nyord 2018, och flera av dem handlar om familjen. Har du koll på vad de nya orden betyder?
Ett nyord definieras som ett ord som antingen uppkommit eller ökat mycket i användning och relevans under det senaste året. På nyordslistan för 2018 finns 32 ord, och vi har valt ut några som är särskilt relevanta för familjer. Hur många av orden använder du?

1. Flossa
Att flossning fullkomligt exploderade under 2018 kan alla med barn i en viss ålder verkligen intyga. Att flossa, dansen där armarna förs från sida till sida samtidigt som höfterna flyttas åt motsatt håll, populariserades av youtubern Backpack Kid och spelet Fortnite. Sedan dessa har alla, till och med Jan Björklund, flossat loss.

2. Menscertifiera
Mens är inget som vi skäms för längre och under 2018 har vi pratat mer om det är någonsin. Att "menscertifiera" handlar om att se till att det tagits hänsyn till menstruation exempelvis på arbetsplatser. Det kan exempelvis innebära att vissa pauser förlängs och att det finns tillgång till mensskydd och papperskorgar att slängs använda skydd i.

3. Incel
"Incel" är ett låneord från engelska som är en förkortning av "involuntary celibat", alltså "ofrivilligt celibat". Incels är främst män som menar att samhällets normer gör att de inte kan hitta någon sexuell eller romantisk partner. Incel-grupper frodas på nätet och har bland annat lett till flera våldsdåd då hatet mot kvinnor är stort inom dessa grupper.

4. Flygskam
Känns det inte lika roligt att checka in på flygplatsen innan familjesemestern längre? Då har du kanske drabbats av flygskam. "Flygskam" är ett ord för känslan av att det är dåligt för miljön att flyga, och att man därför inte vill stoltsera med det som man kanske gjorde för bara ett par år sedan.

5. Mikrootrohet
"Mikrootrohet" är en form av otrohet som inte går så långt som till en sexuell förbindelse utanför det egna förhållandet. Istället handlar mikrootrohet om småsaker som att gilla alldeles många poster på någon annans Instagram eller att ha flörtiga samtal. Mikrootrohet anses vara ett mindre svek än fysisk otrohet.

6. Nätläkare
Många föräldrar är nog glada över att "nätläkare" slog igenom på riktigt under 2018. Genom olika appar slipper man nu släpa med sjuka och hängiga barn till vårdcentralen, utan kan få vård över nätet. Fenomenet har dock inte varit helt utan skandaler. Bland annat har man sett en ökning av utskrivningen av onödig antibiotika.

Se alla nyorden för 2018 här!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Nyord för familjen 2018 – hur många kan du?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll