Publicerad 8 January 2019

Fotograf:

"Har min man tappat lusten?" – Sexologen svarar

Att en man tappar ståndet är inget ovanligt, säger sexologen Leigh Norén, men det kan orsaka oro och problem i sexlivet. Men vad beror det egentligen på, och betyder det att han inte känner någon lust?
Relaterat

Fakta

Leigh Norén är sex-positiv socionom och sexolog med en grundläggande utbildning i psykoterapi och flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. Hon driver Sexologkliniken, där du även kan testa din lust med verktyget Lustlyftet.

Att tappa ståndet under sex är inget ovanligt. Trots detta är det många som mår dåligt över en svajande erektion – den som tappar ståndet kan känna sig omanlig och dålig och partnern kan undra ifall hen inte längre upplevs som attraktiv.

Bristande lust kan absolut vara en anledning till att din partner tappat ståndet. En annan anledning kan vara oro kring ståndet. När man en gång har tappat erektionen vid sex kan det leda till en oro för att det ska hända igen. 

Eftersom oro och lust sällan är en bra kombination kan oron dämpa lusten, trots att den fanns där till en början. Det här kan leda till en ond spiral där man har fullt upp med att checka av ifall erektionen är kvar, istället för att vara närvarande i stunden och njuta av sexet. Det leder till en erektion som slaknar och oftast ännu mer oro. Förutom lustproblem och oro kan svårigheter med erektionen också uppstå till följd av bland annat mediciner, fysiska sjukdomar, och åldrande. 

MER FRÅN LEIGH: "Det finns ingen "normal" sexlust"

Det kan också vara så att det inte är något som helst fel med lusten eller kroppen. Det de inte lärde en i sexualundervisningen är att lust och erektion endast går hand i hand ungefär 50 procent av tiden. Det betyder att man kan ha stånd fast man inte känner lust, eller känna lust utan att ha stånd resterande 50 procent av tiden.

Vi lever i en tid där potenshöjande medel till män och personer med penis skrivs ut på löpande band. Samtidigt är vi omgivna av ouppnåeliga sexuella ideal som vi blir matade med av media. Det betyder att det är många som medicinerar för att leva upp till ett ideal som i mångt mycket är en konstruktion – inte  så som erektioner egentligen ”beter sig”. 

För att kunna hantera pressen som idealen ofta leder till, samt få hjälp med en bristande erektion och/eller lust, kan man söka hjälp hos en sexolog alternativt hos en terapeut som är vidareutbildad inom sexologi. Om din partner upplever minskad lust kan han även få hjälp med att identifiera vad det kan bero på via Sexologklinikens gratis lust-test som ni hittar här.

Leigh Norén, sexolog och ägare av Sexologkliniken

Vill du ställa en fråga till Leigh? Mejla henne på kontakt@sexologkliniken.com.

LÄS MER: "Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda"
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: "Har min man tappat lusten?" – Sexologen svarar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll