Publicerad 30 January 2019

Fotograf:

Från forumet: "Jag är så trött på familjelivet"

Vardagslivet kan ibland kännas helt hopplöst långtråkigt och tröttsamt, men är det verkligen normalt att känna så? Det diskuteras just nu på Familjelivs forum.
Att livet i familjen diskuteras på Familjelivs forum är kanske ingen stor chock, men ibland startas det trådar som griper tag mer än de flesta. En sådan är tråden "Trött på familjeliv – ska det vara så här" där en anonym trådstartare (TS) modigt och naket talar om att livet inte alltid blir exakt som man tänkt sig:

– Jag har precis suttit och snackat lite med min sambo. Vi är båda två så trötta på vårt så kallade liv. Jag ville ha många barn. Nu har vi tre och jag känner mig nöjd med det. Men ska det vara så här? Vi är så trötta på varandra och vi är så trötta på barnen med. Vi orkar inte. Varje dag samma visa gång efter gång efter gång.  

Har inget att se fram emot , inget att längta efter. Dagarna bara går en efter en efter en. Är det det här livet handlar om?

Vissa verkade bli väldigt provocerade av TS enkla fråga:

– Är så trött på att höra gnäll från föräldrar. Varför i helvete måste man skaffa så många ungar om det ändå ska gnällas, och livet är ett helvete? Ni vet det gamla ordspråket "som man bäddar får man ligga". Jag är 34 år och har valt bort barn. Jag har ett så rikt liv och min mardröm är att hamna där ni sitter, och är bittra. 

LÄS MER: 7 graviditetsmyter som inte är sanna

De allra flesta var dock mer empatiska, och många kunde verkligen känna igen sig i TS situation:

– Kan bara instämma. Vi har det likadant. Är så sjukt uttråkad men vet inte vad man ska förändra för att det ska bli annorlunda. Var börjar man..?

– Ekorrhjulet sitter vi flesta familjer i. Vardagssysslor tar mycket tid. Det kommer man heller inte ifrån oavsett storlek på familj. Småbarnsåren är ju skittuffa då allt tar extra mycket tid. Förhoppningsvis växer de upp och blir lite mer effektiva.

Vissa diskuterade att det kanske var förhållandet mellan föräldrarna som ofta var roten till det onda, och det är ju trots allt väldigt vanligt att föräldrar skiljer sig när barnen är små. Men skilsmässa är verkligen inte alltid "den lätta vägen":

– En inbillning är att bara för man dumpar partnern så blir det bättre. En idiotisk och korkad inbillning. Sedan sitter man där själv och ska dessutom göra allt själv utan något att se fram emot, dessutom med massa extra ansvar.

Men bara för att det känns trist just nu behöver det inte betyda att det kommer att vara så för alltid. TS fick nämligen många härliga tips på saker som andra familjelivare använt för att kunna hoppa av ekorrhjulet:

– Vår räddning i exakt det du beskriver är våra torsdagar. Vi städar allt direkt när vi kommer hem och en lagar nåt snabbt till barnen. Sen lägger vi barnen som vanligt. Sen så äter vi någon god middag, bara vi, utan barn. Som en mini-date, för att fortfarande få vara vuxna. Det löser kanske inte allt, men det är en bit på väg.

LÄS MER: Kvinna tappade son på blod – hävdar att hon lider av sjukdom

– En början kan vara att bestämma att ett par gånger i månaden försöka gå ut i naturen. Det räcker faktiskt så. Simhall och lekland är apjobbigt, men om man istället åker till skogen allihop och har matsäck med sig, så blir det inte jobbigt eller tråkigt.

En hel del tröstade TS och ville påminna om att småbarnsåren kanske känns oändliga, men faktiskt kommer att vara förbi innan de hinner blinka:

– Det är endast under några korta barndomsår man är så där bunden och livet är inrutat. Snart är barnen hos kompisar eller ute. Sedan flyttar de, ni kommer då att se tillbaka på de här åren med saknad.

Vad tycker du? Har du något bra tips om hur man gör vardagen lite roligare? Gå in i tråden och ge dina bästa tips!

Inläggen har redigerats, främst gällande längd och stavning.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Från forumet: "Jag är så trött på familjelivet"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll