Publicerad 11 February 2019

Fotograf:

Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari

Den fjortonde februari är det dags: Årets största kärleksdag är här! Men varför firar vi egentligen Alla hjärtans dag, och är det egentligen bara ett kommersiellt jippo?
Enligt en opinionsundersökning så är det nästan hälften av svenskarna som på något sätt uppmärksammar Alla hjärtans dag den 14 februari. Men hur kommer det sig att det blev just den här dagen, och vem var det som kom på att det var just blommor och choklad som är de mest kärleksfulla presenterna?

Alla hjärtans dag firas på Valentindagen. Valentin var ett katolskt helgon som från och med medeltiden började förknippas starkt med kärlek och romantik. Mycket hade det sin rot i olika lekar där man parades ihop, och där flickor och pojkar tussades ihop och blev varandras "Valentin" för det kommande året.

I helgonberättelsen om Valentin finns myter om att han dött martyrdöden sedan han vägrat att sluta viga unga par, och att han innan sin död smugglat ut ett brev till sin fångvaktares dotter som han älskade. Detta brev skulle sedan vara ursprunget till traditionen med kort på Alla hjärtans dag.

Det här låter ju fint och genuint, men det brukar ju alltid vara någon som lite surt påpekar att Alla hjärtans bara är ett påhitt av godisindustrin och att det är ett kommersiellt påhitt. De har (tyvärr?) en ganska stor poäng. Trots att Valentindagen har sina rötter tillbaka till 200-talet så slog Alla hjärtans dag igenom först på 1960-talet i Sverige. Drivande i den processen var just Svensk handel och blombranschen.

Kanske borde vi göra som i Finland och istället fira Vändagen den 14 februari? För tanken med Alla hjärtans dag, att uppmärksamma och fira de vi bryr oss lite extra mycket om, är ju verkligen inte fel. Och det kan man fira utan chokladaskar, rosor eller någon annan present.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll