Fettisdagen fira

Den traditionella fettisdagen är här, och vi svenskar äter dagen till ära den goda bullen med grädde och mandelmassa – den så kallade fastlagsbullen. Men vet du varför vi äter detta bakverk just idag? 

Fettisdagen, som också kallas för semmeldagen eller fastlagstisdagen, är en av våra mest firade temadagar i Sverige. De flesta äter semlor denna dag men få vet den riktiga anledningen till varför den firas. 

Varför firas fettisdagen?

Fettisdagen firas alltid tisdagen efter fastlagssöndagen och ingår i en tre dagar lång tradition inför fastan. Fettisdagen räknas in som den tredje dagen och är en dag som inleder en kristen högtid som kallas för fastlagen. 

Fastlagen innebär en fasta fram tills påsk börjar då passar man på under några dagar att äta mycket mat som en förberedelse. Denna tradition är väldigt gammal och utövas inte i speciellt stor utsträckning i Sverige idag. 

Var kommer namnet ifrån?

Namnet kommer från begreppen "fet" och "tisdag" där tisdagen är den dagen som temadagen firas. Med begreppet "fet" syftar man på den typ av mat som man brukar äta innan själva dagen kommer. Vill du veta vad våra läsare tänker kring ämnet? Diskutera vidare här

Vilket datum infaller fettisdagen 2021?

I år kan du avnjuta semlan på den officiella fettisdagen den 16 februari.

Artikelbild: Liliia Fadeeva/Shutterstock

Mer:

Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari