Allt på denna sida är politisk information från Folkpartiet

Publicerad 28 April 2014

Fotograf:

Det här är Jan Björklund

Jan Björklund är vice statsminister, utbildningsminister och partiledare för Folkpartiet liberalerna.
Relaterat

Fakta

Fakta om Jan Björklund

 • Född: 1962
 • Familj: Hustrun Anette och två söner, Jesper och Gustav
 • Bor: Bromma, Stockholm
 • Utbildning: Officersexamen
 • Favoritämne i skolan: Historia
 • Favoriträtt: Fläsk med löksås
 • Gör på fritiden: Leker med barnen
 • Favoritbok: Gillar Viveca Stens böcker.
 • Favoritfilm: Ciderhusreglerna
 • Lyssnar på: Frank Sinatra och dansar gärna till schlager och dansband
 • Okänd talang: Gör goda pannkakor (enligt barnen)
 • Det visste du inte om honom: Har lätt för att börja gråta

Jans far, Arne, var textilarbetare. Hans mor, Ragna, kom till Sverige som flykting från Norge 1944. Jan växte upp i en familj utan akademiska traditioner - föräldrarna hade sjuårig folkskola. I hemmet fanns inte särskilt många böcker, det var i stället Jans lärare som väckte hans intresse för studier.

Genom moderns bakgrund blev Jan tidigt medveten om vikten av nationell frihet och oberoende. Efter att ha gått ut gymnasiet 1982, bestämde sig Jan för att gå den militära banan. Det kalla kriget pågick ännu för fullt och Sverige gränsade till världens mäktigaste diktatur. År 1985 tog han officersexamen och kom sedan att tjänstgöra vid Svea livgarde, varifrån han tog avsked som major 1994.

Jan gick med i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) 1976. Han kom in i FPU:s förbundsstyrelse 1983 och var andre vice ordförande där 1985-87. Jan Björklund var ordförande i den kommission som 1985-86 förnyade ungdomsförbundets program, bland annat genom att återge förbundet en tydlig marknadsekonomisk inriktning, efter 70-talets mer vänsterradikala profil.

Jan Björklund har suttit i Folkpartiets styrelse sedan 1990. År 1995 blev han invald i partiledningen, 1997 blev han andre vice partiordförande och 2001 förste vice ordförande.

År 1991 blev han invald som ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och kom att intressera sig för skolfrågor som ledamot i skolstyrelsen. Han började då systematiskt utmejsla en ny skolpolitik med tydligt fokus på kunskap.

Jan Björklunds tro på lärarnas betydelse och på en skola som ger alla – oavsett social bakgrund – en chans att utvecklas, grundades på egna erfarenheter.

Jan blev oppositionsborgarråd i Stockholm 1994 och skolborgarråd 1998. Efter valet 2002 blev han åter oppositionsborgarråd. I valet 2006 blev han invald i riksdagen och kort därefter utnämnd skolminister.

Den nya skolpolitik som Jan Björklund utformade var inledningsvis inte okontroversiell inom Folkpartiet. Det hela blev knappast enklare av att han "bara" var kommunalpolitiker och saknade den rikspolitiska plattform som normalt brukar fordras för att kunna prägla ett partis politik. Men Jan lyckades vinna ett starkt stöd för sin politik, först inom Folkpartiet, sedan inom den borgerliga alliansen. Han var ordförande i den borgerliga skolgruppen inför både 2002 och 2006 års val.

Jans bana som skolpolitiker är exempel på något mycket ovanligt i svensk politik, nämligen att en person formar hela den politiska debatten på ett centralt rikspolitiskt område utan att vara ledamot av riksdag eller regering.

Jan Björklund har medverkat i boken En våg av frihet – Om en ny svensk utrikespolitik efter det kalla kriget (1995). Tillsammans med Lars Leijonborg utgav han 2002 boken Skolstart – Dags för en ny skolpolitik. År 2006 medverkade han i antologin Våra drömmars skola.

Jan är sedan 1992 gift med Anette Brifalk och tillsammans har de sönerna Jesper och Gustav. De bor i en villa i Bromma.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Det här är Jan Björklund
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...