10 tecken på att du är gravid

Om du tillhör skaran som lyssnar extra noga till kroppens signaler kan du börja ana att du är gravid redan kort efter befruktningen. De flesta märker inte av några graviditetssymptom förrän flera dagar efter befruktningen och ägget fastnat på livmoderväggen. För andra tar det ännu längre tid och först när mensen uteblir börjar de misstänka att det är en bulle i ugnen. Familjeliv har samlat några av de första tecknen på graviditet – kanske känner du igen dig.

1. Illamående
Graviditetsillamående inträffar tyvärr inte bara på morgonen, utan när som helst på dagen: morgon, middag eller kväll. De flesta gravida kvinnor börjar må illa i vecka 6, för att sedan ebba ut under andra trimestern runt vecka 12 till 14. Orsaken till illamåendet kan variera, men den vanligaste är den ökade halten av gravidhormoner. Ett tips är att alltid ha något litet i väskan, som till exempel några kex för att lugna magen. Det kan även vara bra att knapra på något innan du stiger ur sängen. Graden av illamående varierar, och vissa gravida kvinnor mår inte illa alls.

2. Trötthet
Dödstrött redan efter middagen igår kväll? Du somnade kanske redan i soffan med en bok i högsta hugg? Om du plötsligt känner dig trött och utmattad, kan det vara ett tecken på ökade halter av hormonet progesteron. Trötthet är ett av de vanligaste symtomen på en graviditet i tidigt skede. För många kvinnor fortsätter tröttheten genom den första trimestern, för att avta i den andra.

3. Brösten
Kändes bh:n lite tajt imorse och vårtgårdarna lite mörkare än vanligt? Det behöver inte vara en inbillning. Om du är gravid känns brösten ofta ömma, precis som före mens. Lite av en stickande känsla med mörkare vårtgårdar och tydligare ådror på brösten kan vara ett första tecken på att du är gravid. När kroppen vänjer sig vid de förändrade hormonhalterna i kroppen brukar ömheten avta.

4. Magont
Är det mensvärk eller tecken på en graviditet? Det vara svårt att avgöra. I början av graviditeten växer livmodern hastigt för att ge plats åt ett nytt litet knyte. Det kan ge dova, molande smärtor som liknar mensvärk. Ofta gör det ont precis ovanför blygdbenet, i korsryggen eller i en kombination av båda.

5. Nidblödning
Jaha, inte denna gång heller, nu kom mensen! Eller? Om du bara får en liten blödning och den kanske är några dagar tidig, kan det vara en nidblödning eller en så kallad spotting. Det är en sparsam rosa- eller brunfärgad blödning, ofta i kombination med viss kramp. Vissa kvinnor får en liten blödning som utlöses av att ägget sjunker in i livmoderslemhinnan.

6. Kissnödig
Måste du plötsligt springa upp mitt i natten för att kissa? Under graviditeten producerar kroppen mängder av hormoner bland annat östrogen, och toalettbesöken är en del av den hormonella förändringen i din kropp. Den växande livmodern kan också öka trycket mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare än vanligt.

7. Huvudvärk
Tänk på vilken typ av smärtstillande tablett du stoppar i dig för att få bukt med värken. Kanske är du gravid. Förändringar i hormonerna kan leda till huvudvärk. Om du misstänker att du är gravid så ska du undvika läkemedel med acetylsalicylsyra och ibuprofen. Välj hellre huvudvärkstabletter med paracetamol, men ta dem inte för ofta.

8. Känslig näsa
Stinker sophinken värre än vanligt? Står du inte ut med lukten av avgaser? Plötsligt uppfattar din näsa allt före alla andra. Om du får ett känsligare luktsinne eller plötsligt inte tål vissa lukter kan det vara ett tecken på att du har en bulle i ugnen.

9. Matbegär och förändrad smakupplevelse
Smakar allt plötsligt papper eller får du en metallisk smak i munnen eller ersätts dina tre koppar kaffe om dagen plötsligt med avsmak för kaffedropparna? Kanske har du istället ett överväldigande sug efter saltlakrits. Förändrade smakupplevelser kommer ofta redan tidigt under graviditeten.

10. Utebliven mens
Många tidiga tecken på graviditet är också symptom på PMS. Men den mest talande ledtråden för att du faktiskt är gravid är utebliven mens. Om du har regelbunden mens, och mensen är sen, kan det vara dags att ta ett graviditetstest. Utebliven mens är det säkraste tecknet på graviditet för en kvinna i barnafödande ålder, som har regelbunden menstruation.

Källor: Vårdguiden.se, 1177, Parenting.com, growingpeople.se, parents.com
Faktagranskad av barnmorskan Anneli Asker, Barnmorskehuset i Väst.

Stämmer flera av punkterna ovan in på din? Då kan det vara dags att ta ett graviditetstest! Men det finns ett par saker du bör veta om graviditetstest innan du tar ett. Se i videon nedan!