"Äntligen hemma"-profilen kommer ut som Lee Christiernsson: "Jag är transsexuell"

I närmare 50 år levde "Snickar"-Björn med en stor hemlighet. Nu kommer hen ut som transsexuell och ickebinär. I en intervju med tidningen QX berättar hen om den första tiden som Lee Christiernsson och hur det var att berätta om transitionen för sina barn.
– Chockade och jättesorgsna, säger Lee

Lee Christiernsson och Björn Christiernsson.
Folkkära tv-profilen "Snickar"-Björn har kommit ut som transsexuell. Numera heter hen Lee Christiernsson.

Folkkära tv-profilen Björn Christiernsson blev "Snickar"-Björn med hela svenska folket i bygg- och inredningsprogrammet "Äntligen hemma". Efter den 36e säsongen gick han vidare och fortsatte snickra i andra program, bland annat i Youtube-serien "Björn bygger bo".

I januari 2023 kom Björn ut som transsexuell och ickebinär. I en stor intervju med tidningen QX berättar hen om det nya livet som Lee Christiernsson.

"Snickar"-Björn blev Lee Christiernsson

I en intervju med tidningen QX berättar Lee att hen alltid vetat att hen är annorlunda och att något har känts "fel". Det blev Lees stora hemlighet genom livet. Men tillsammans med exfrun fick hen utforska sina känslor genom smink- och klädkvällar. Efter att paret separerade 2018 började Lee, då Björn, resan mot att hitta sig själv.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut.

Så berättade Lee för sina barn

I närmare 50 år levde hen ett liv som machokillen "Snickar"-Björn", ett liv på listan som en av "Sveriges sexigaste killar" och ett liv som tvåbarnsförälder. Att gå från Björn till Lee, innebar att hen även behövde berätta om transitionen för sina barn.

– Jag la ut bilder som jag skrivit ut på tre kända transsexuella. Det var Tone Sekelius, Caitlyn Jenner och dåvarande skolministern, Lina Axelsson Kihlblom. Och så en bild på mig. Sen berättade jag som det var. De blev självklart både chockade och jättesorgsna, säger Lee.

När den chockartade känslan hade lagt sig, Lee och sina barn tillbaka till varandra. De har till och med varit involverade i Björns förvandling att bli Lee, bland annat namnbytet.

– Vi hade en omröstning hemma, och Lee vann. Jag gillar det, det är ett namn som varken är för feminint eller för maskulint och det passar på mig som är ickebinär.

Dokumentären "Att bli Lee"

I dokumentären "Att bli Lee" får tittarna följa Björns resa att bli Lee Christiernsson . Dokumentären släpps i två delar och visas på TV4 den 6 februari och den 13 februari.