Äldre dejtar på alphotell: Intensiva känslor

28 singelpensionärer checkar in på ett lyxhotell i Schweiz och låter känslorna styra. Det är formatet för SVT:s nya serie "Hotell Romantik".
– Jag trodde inte att sextifemplussare hade så mycket action i sig, säger programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina.

"Hotell Romantik" med Erik Ekstrand och Keyyo som programledare.

I SVT:s nya dejtingprogram "Hotell Romantik" får 28 deltagare mellan 65 och 75 år checka in för att hitta kärleken. Programmet har en belgisk förlaga och går ut på att äventyrliga äldre singlar umgås på ett hotell i Alperna. Den svenska versionen spelades in i Schweiz i somras och sänds under våren med premiär i januari.

– Det här är nog det som har påverkat mig mest känslomässigt på väldigt länge. När jag åkte därifrån var jag så sjukt inspirerad av deras längtan, driv och öppna sinnen. Jag vet inte om jag hade vågat slänga mig ut på det sättet de gör, säger programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina.

Vinner övernattning

Enligt SVT erbjuder hotellet äventyrliga aktiviteter som höghöjdsbanor, rodel och skogsrejv. Varje kväll avslutas med middag och dans, och då utses "kvällens par" där vinnarna får en övernattning i en romantisk alpstuga. Men det är också den enda gången då de andra deltagarna röstar i programmet.

– I "Hotell Romantik" har vi inga utröstningar, vilket är väldigt skönt. I stället får de som röstas fram till "kvällens par" uppleva en mysig getaway, med det mest romantiska man kan tänka sig, uppdukad middag och allt.

Men det blir inte bara mys i programmet utan också starka känslor, intriger – och en del naket, avslöjar Keyyo.

– Jag tror att det finns en rädsla för att skildra äldres dejtingliv. Jag har aldrig mött några som längtar efter så mycket kärlek och äventyr som det här gänget. Men jag blir ledsen över att man ibland underskattar äldre kärlek och tror att den är tråkig. Jag blev sjukt förvånad över hur känslor kan styra och hur intensivt det kan bli. Det kommer att bli en häftig säsong kan jag säga.

"Gnistan tänds"

De 14 äldre damerna och 14 äldre herrarna är alla mellan 65 och 78 år. Vissa är nyblivna singlar medan andra har varit partnerlösa en längre tid.

– Flera har decennier av äktenskap bakom sig. Många är änklingar och änkor, några har inte varit tillsammans med någon på 20 år. Bara att få se den gnistan i ögonen som tänds, det är otroligt. Med tanke på all tv man ser och man har fått vara med och göra, det här är de starkaste berättelserna jag har varit med om, säger Keyyo.

Programledare för "Hotell Romantik" är komikern och sociala medie-profilen Kristina "Keyyo" Petrushina och programledaren Erik Ekstrand. Programmet har premiär i januari 2023.