Årets julklapp: Det hemstickade plagget

Efter ett år som kantats av ekonomisk oro och krig ska årets julklapp representera både värme och omtanke. Årets klapp är det hemstickade plagget.
– Som en varm kram i produktform, säger Emma Hernell, VD på HUI Research om utnämningen.

Årets julklapp för 2022 är det hemstickade plagget
Årets julklapp för 2022 är det hemstickade plagget

Det blåser ganska kalla vindar just nu, säger Emma Hernell.

Det pågår ett krig i vårt närområde som har orsakat kraftigt höjda energipriser och skenande inflation. Stigande räntor och dyrare mat får oss att leta kampanjvaror och sänka värmen hemma.

– Vi kommer att behöva de här värmande tröjorna i vinter, säger Hernell.

Sticktrend online

Årets julklapp utses av HUI utifrån tre kategorier. Den ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller något som åter fått uppmärksamhet och en vara som sålt bra under året.

Under pandemiåret 2020 längtade svenskarna ut i naturen och årets julklapp blev då stormköket. 2021 såg vi ljuset i restriktionstunneln och evenemangsbiljetten fick utmärkelsen.

I år syns ett nyväckt intresse för hantverk, enligt Emma Hernell.

– Och kanske framför allt ser vi att unga personer hakar på den här trenden.

"Stickad grafitti", så kallad yarnbombing, syns i storstäderna och hantverksinspiratörer får stor uppmärksamhet på sociala medier.

Hashtagen "knittok" har nästan 400 miljoner visningar på videoplattformen Tiktok.

Medveten klapp

Som ett alternativ till HUI:s utnämning av årets julklapp har föreningarna Klimatklubben och Medveten Konsumtion sedan fyra år tillbaka utnämnt årets medvetna julklapp.

I år spelar det mindre roll vilken utnämning du väljer att ledas av i klappletandet. Årets medvetna alternativ är nämligen också det hemstickade plagget.

– Ja, det var ju en slump och ett sammanträffande men det är kanske inte heller så konstigt att vi ser ungefär samma trender, säger Emma Hernell.

Dyrt garn

Garnet till den stickade klappen är dock inte fredat från inflationen och har som mycket annat blivit allt dyrare.

I oktober ökade snittpriset på garn med 11,2 procent jämfört med september, enligt Statistiska centralbyrån. I årstakt steg priset i oktober med 11,4 procent.

Det hemstickade plagget kommer i alla former, säger Hernell. Det kan vara något som är litet och enkelt, eller avancerat med stor garnåtgång för den som kan.

– Den här julklappen finns i flera olika prisklasser.