Årets majblomma 2023

Den årliga majblomman har i år designats av tolvåriga Elsa från Karlstad. Majblomman är blå och grön med orange pärla och har fått namnet "Fred på jorden".

Elsa Schynberg, 12 år, från Karlstad har designat årets majblomma.
Elsa Schynberg, 12 år, från Karlstad har designat årets majblomma.

Majblomman har sedan starten 1907 sålts till förmån för att motverka barnfattigdomen. I år börjar den att säljas den 18 april.

Det här är årets majblomma 2023

Havsblå och gräsgröna kronblad som rundar in en orange pärla. Årets majblomma har designats av tolvåriga Elsa Schymberg från Karlstad och hon har gett den namnet "Fred på jorden".

"Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orangea alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu", säger Elsa Schymberg i ett pressmeddelande från barnrättsorganisationen.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell säger att barn är oroliga för framtiden på en helt annan nivå än tidigare med tanke på kriget i Ukraina.

"Elsas majblomma är ett uttryck för det. Samtidigt är majblomman samma symbol för barns kraft som den varit i över 100 år. När barn säljer majblommor engagerar de sig mot barnfattigdomen i Sverige, och i år är det viktigare än någonsin", säger Åse Henell.

Så mycket kostar en majblomma

Förra året kostade en majblomma 30 kronor, en blomkrans 50 kronor, , ett klistermärke 30 kronor och en metallpin 60 kronor.