Årets matbluff: GB Big pack

Ärtprotein och vatten i stället för mjölk får glassätarna att ilskna till. När Årets matbluff röstades fram vann den välkända vaniljglassen med god marginal.

Gb Big pack och glasskulor.
GB Big pack vanilj har utsetts till Årets matbluff 2022. Anledning: Glassen innehåller inte längre mjölk. Arkivbilder.

Fem finalister tävlade om att få utnämningen Årets matbluff som varje år delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

GB Big pack vanilj röstades fram med god marginal. Det som konsumenterna anser vara en bluff är att tillverkaren GB Glace förra våren ändrade receptet på glassen med syftet att göra den mer klimatsmart.

Ärtprotein istället för mjölk

Företaget ersatte då mjölkprodukterna med framför allt vatten och ärtprotein. På förpackningen står tydligt att glassen nu har ett lägre klimatavtryck men att det inte längre finns mjölk i glassen framgår bara om man läser det finstilta på förpackningen. "Kan innehålla mjölk", står det där.

Det duger inte, anser många av de 18 000 som röstat.

"GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt", säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Lyfter klimatnyttan

Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef på GB, säger att växtbaserad glass är en del av ett långsiktigt arbete med att utöka det växtbaserade sortimentet av glass.

– Vi ser att konsumenterna efterfrågar vegansk glass som är tillverkad på ett hållbart sätt. Det är en bedrift att utveckla vegansk glass som smakar gott, säger hon.

TT: Borde ni inte ha skrivit det tydligare på förpackningen att mjölkprodukterna är utbytta?

– Vi kan inte kalla glassen vegansk eftersom den tillverkas i en fabrik där det också tillverkas glass med mjölk och grädde. Det är också därför det står på förpackningen att den kan innehålla mjölk. Säkerheten går alltid först.

Enligt Victoria Gelmanovska gjordes konsumentundersökningar innan lanseringen och dessa visade att det var just klimatavtrycket som konsumenterna ville upplysas om snarare än att det var växtbaserat.

– Det framgår tydligt på förpackningen att receptet är ändrat. Vi har fått mycket positiv uppmärksamhet för att vi använder växtbaserade alternativ, säger hon

Bland de andra finalisterna i tävlingen fanns Nyckelbryggeriers Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.