Babben Larsson bjuder på en humoristisk jul som julvärd

Barbro "Babben" Larssons julvärdskap ska präglas av humor. Men också av att vara ett gott sällskap till de som sitter ensamma på julafton.
– Det är faktiskt min huvuduppgift: Att hänga med de som inte har någon annan på julen, säger hon.

Årets julvärd Babben Larsson siktar på att vara både rolig och ett gott sällskap på julafton.
Årets julvärd Babben Larsson siktar på att vara både rolig och ett gott sällskap på julafton.

Nerver kan man inte prata om när det kommer till Babben Larsson och hennes uppdrag att vara årets julvärd i SVT. För de finns inte.

– De kanske kommer precis innan, men det har varit så mycket praktiskt som ska ordnas – hitta rätt fåtölj och sådant, säger hon och skrattar.

Babben är inte rädd för att misslyckas med ljuständningen

Och nej, hon är inte heller rädd för att inte lyckas tända det berömda ljuset på första försöket. Funkar det inte gör man väl bara ett nytt försök, resonerar hon.

För att sträva efter att vara perfekt gör bara att man blir "kontrollerad och spänd". I stället vill Babben Larson uppmana alla att sänka axlarna och försöka att bara njuta.

– Att vara perfekt verkar vara en ganska jobbig målsättning. Det finns inga perfekta jular och det finns inget perfekt julvärdskap. Det blir en jul även om den inte blir perfekt, det är verkligen mitt budskap! Du behöver inte göra 30 kalendrar och "nissedörrar" och hemgjorda julklappar. Det blir jul ändå, det är lugnt, säger hon.

Den som väljer att ha SVT påslaget på julafton kommer att mötas av anekdoter om Babben Larsson egna jular, av lite musik, men också av en hel del humor.

– Det kommer nog att märkas att jag faktiskt är komiker. Jag ska inte inte driva med själva julen, men det händer ju faktiskt ibland dråpliga saker i samband med den och man kan se på den på ett humoristiskt sätt utan att skända. Det kommer sätta prägel på mitt julvärdskap – att jag tar med mig humorn in i studion, säger hon.

Sällskap till de som är ensamma

Men det allra viktigaste uppdraget på julafton är att vara ett värdigt sällskap till de som av olika anledningar inte firar med någon annan.

– Det är faktiskt min huvuduppgift: Att hänga med de som inte har någon annan på julen. Jag är där, och sitter också ganska ensam även om jag har en och annan gäst. Jag vill verkligen att de ska känna att det finns någon mer som är med dem, säger hon.