Barn skadades i skottlossning – anklagade mannen frias

Två barn skottskadades i benen när de var ute och lekte. Nu frikänner hovrätten den man som anklagades för att ha hållit i vapnet.

Poliser på plats vid gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skedde en julikväll 2021. Arkivbild.
Poliser på plats vid gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skedde en julikväll 2021. Arkivbild.

Även tingsrätten friade den då 25-årige mannen som åtalades för att hanterat vapnet som skottskadade två små barn i Flemingsberg söder om Stockholm sommaren 2021.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten och yrkade på att mannen skulle dömas enligt åtalet, det vill säga för grov misshandel, grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott.

Svea hovrätt avslår överklagandet och fastställer tingsrättens dom.

Skottlossningen ägde rum vid 20-tiden på kvällen i bostadsområdet Visättra i Flemingsberg. På en gångbro pågick en misstänkt gänguppgörelse mellan flera män, och ett skott gick av när en pistol användes som tillhygge.

Barnen, sex och sju år gamla, träffades i benen men skadorna var inte livshotande och bedöms inte ha orsakat några bestående fysiska men.

I tingsrätten dömdes två andra män för grov misshandel till fängelse i ett och ett halvt år. En fjärde, som var den som blev misshandlad, dömdes för grovt vapenbrott till fängelse i ett år.

Alla tre överklagade domen och ville att åtalet mot dem skulle ogillas. Hovrätten frikänner nu två av männen helt. För den tredje ändras domen till misshandel av normalgraden och påföljden bestäms till två månaders fängelse.