Barn skickades hem från sjukvården – blindtarmen brast

Blindtarmsinflammationen hos ett barn i Småland förblev oupptäckt i två veckor, trots upprepade kontakter med sjukvården. När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit och barnet hade en stor varbildning i bukhålan.

När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Barnet utsattes för förlängt lidande och risk för ännu allvarligare komplikationer på grund av den fördröjda diagnosen, konstaterar Region Kronoberg.

Trodde först att det berodde på magsjuka

Föräldrarna trodde först att barnets smärta i magen berodde på magsjuka, men den tredje dagen efter insjuknandet kontaktades vårdcentralen. Barnet fick lämna avföringsprov, men besök på vårdcentralen bokades inte in.

Några dagar senare sökte familjen sjukhusvård men skickades hem, först från kirurgakuten och sedan från barnakuten. På grund av feber och fortsatt buksmärta kontaktades vårdcentralen igen och då misstänktes urinvägsinfektion. Först ytterligare två dagar senare togs blodprover, som visade på inflammation, vilket ledde till inläggning på sjukhus.

Den fördröjda diagnosen ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, uppger regionen.