Barns nakenbilder sprids på skolkonton – yngsta 10 år

Nakenbilder på barn så unga som tio år sprids på dedikerade skolkonton. Barnrättsorganisationen Ecpat larmar nu om att vuxenvärlden måste vakna.
– Konsekvenserna är enorma. Vissa slutar gå ut. Det kan leda till depressioner och suicidala tankar, säger generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.

Flicka med telefon.
Unga barns intima bilder sprids via sociala medier och forum på nätet. Genrebild.

Det handlar om så kallade exposekonton, eller trådar på forum, som innehåller nakenbilder på barn. Kontona är ofta inriktade på en speciell geografisk region eller skola och får sitt innehåll från andra barn som delar bilderna vidare.

– Vi vet att det är något som alla barn och unga förhåller sig till. Nästan 90 procent i vår undersökning svarar att de vet vad det är. 60 procent svarar att de besökt ett exposekonto, säger Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.

Undersökningen hon refererar till är Ecpats årliga "Nude på nätet", där unga delar med sig av sina erfarenheter om sexualbrott på nätet. I den senaste upplagan förekom en ökning av rapporter om just exposekonton.

– Det kan vara en bild som skickats frivilligt i ett första skeende, till någon i en kärleksrelation eller en nära vän. Men som sedan sprids till de här kontona.

Barn i yngre tonår i farozon

TT: Hur utbrett är problemet?

– Det är svårt att säga, men ändå tydligt att det är något nästan alla unga är medvetna om. Hälften säger att de känner någon som blivit utsatt, säger Hildingson Boqvist som menar att det i första hand är barn i yngre tonåren som är i farozonen:

– De som svarar på vår undersökning är 10–17 år, men till och med så unga som 10, 11 och 12 år uppger att de utsatts. Ofta säger de som är lite äldre att de då blivit bättre på att skydda sig själva, men att bilderna från när de var yngre finns kvar. Det är mycket i mellanstadieåldern.

Förekommer på alla plattformar

Ecpat har brutit loss de uppgifter om exposekonton som kommit in till organisationen i rapporten "Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt". I den framgår att problemet med exposekonton är utbrett över hela landet.

– Det är inget storstadsfenomen, säger Hildingson Boqvist.

TT: Vad är det för plattformar vi pratar om då?

– Det går inte att säga en. Det är alla. Namnger man en plattform så flyttar innehållet till en annan nästa dag.

Tjejer mest utsatta

Hildingson Boqvist säger att det i huvudsak är tjejer som utsätts för spridningen av nakenbilderna och det sociala stigma som det medför.

– Pojkar utsätts också, det är viktigt att komma ihåg. Men den största delen är unga flickor. Konsekvenserna blir enorma. Det är en så lokal kontext, och är så klart kopplat till den fysiska världen. Vissa slutar gå i skolan, eller gå ut helt. Det blir konstant negativa tankar, depression, suicidala tankar.

Ecpat tycker att det behövs dels ett kunskapslyft i skolan, dels en uppryckning från den samlade vuxenvärlden.

– Barnen vi pratat med säger själva att de har ett eget ansvar. Men också att de blir utelämnade online av vuxenvärlden. Det finns inga tydliga gränser från vuxna för dem där.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

  • Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
  • Jourhavande präst: Telefon: 112.
  • Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80
  • Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se