Bebis hittades i papperskorg på flygplats – då tvingades kvinnor till gynundersökning

Personal på en flygplats hittade en nyfödd bebis i en papperskorg. Då tvingades kvinnor till gynundersökning innan flygning.

En nyfödd bebis hittades i papperskorg – då tvingades kvinnor till gynundersökning innan flygning.
En nyfödd bebis hittades i papperskorg – då tvingades kvinnor till gynundersökning innan flygning.

Bli en del av Familjeliv

De senaste nyheterna, aktuella forumtrådar och Familjelivs nyhetsbrev. Bli medlem gratis här.

I början oktober förra året hittade flygplatspersonal en nyfödd bebis i en papperskorg på flygplatsen i Doha, rapporterar Nyheter24. För att hitta mamman genomförde man gynundersökningar på flera kvinnor.

Kvinnorna tvingades av planet för gynundersökning

De drabbade kvinnorna fick gå av flygplanet de satt på och fördes därefter till en ambulans där var och en av dem tvingades genomgå gynekologiska undersökningar.

– Det var fruktansvärt. Jag tycker så synd om de stackars unga tjejerna, jag kan inte förstå att de skulle behöva gå igenom det där, sa 64-åriga Kim Millis, en av de undersökta kvinnorna till The Guardian då.

– Jag var säker på att jag antingen skulle bli dödad av en av de många männen med vapen, eller att min man som var på planet skulle dödas, säger en av de andra kvinnorna, som vill vara anonym, till BBC.

Kvinnorna stämmer Qatar

13 av de utsatta kvinnorna var australiensiska medborgare. Sju av dem stämmer nu Qatars luftfartsmyndighet, flygplatsen, flygbolaget och regeringen. De kräver ekonomisk kompensation för det som hänt, samt en garanti för att något motsvarande inte ska hända igen, skriver BBC.

Polis övervakade gynundersökningarna

Det hela ledde till att Australien och Qatar hamnade i en diplomatisk dispyt, och Qatars premiärminister har nu bett om ursäkt för händelsen.

En polis som övervakade gynundersökningarna ska ha dömts för händelsen.

Den nyfödda bebisen mådde, efter omständigheterna, bra.