Beskedet: Leif Mannerström hoppar av "Sveriges mästerkock"

För andra gången ställer sig kända profiler bakom grytorna i "Sveriges mästerkock VIP". Gudrun Schyman, Jesper Blomqvist och Kristoffer Triumf fajtas under överinseende av Leif Mannerström, som gör sin sista säsong av programmet.
— Man märkte att de är tävlingsmänniskor allihop, säger han.

Efter tio år med
Efter tio år med "Sveriges mästerkock" och två säsonger av kändisversionen är Leif Mannerström färdig med konceptet.

Efter tio år med "Sveriges mästerkock" och två säsonger av kändisversionen är Leif Mannerström färdig med konceptet.

– Det har varit en jätterolig tid, men nu räcker det. Nu får någon annan ta vid, säger han.

Läs mer: Han tar över efter Markus Aujalay i "Sveriges mästerkock"

Leif Mannerström har gjort sin sista "Mästerkock"

Leif Mannerström har hunnit fylla 82. Bakom sig har han en mer än 60 år lång karriär som krögare och sedan ett tiotal år även en alternativ karriär som tyckare i tv. Numera satsar han på en egen Youtubekanal, men när han fick frågan om att återvända som domare till "Sveriges mästerkock VIP" kunde han inte tacka nej.

– Jag blev ombedd att komma tillbaka och vi spelade in programmet på ganska kort tid, vilket passade mig. Det här blir det absolut sista jag gör med "Mästerkocken".

Läs mer: Så mycket tjänar jurymedlemmarna i "Sveriges Mästerkock"

Är jurymedlem i "Sveriges mästerkock VIP" 2022

TT: Hur kändes det att spela in och veta att det var sista gången?

– Jag var inställd på det och jag tittar heller aldrig tillbaka på det som varit. När jag har sålt en restaurang så är det ett avslutat kapitel, jag är inte sentimental på det sättet. Men jag kommer att sakna teamet, vi blev som en familj under alla år.

Inspelningen av "Mästerkocken VIP" beskriver han som genomsyrad av god stämning i studion. Och många av deltagarna gjorde stort intryck, berättar Leif Mannerström.

– Gudrun Schyman är otroligt trevlig och en riktig tävlingsmänniska. Jesper Blomqvist är också en jädra trevlig kille och verkligen på hugget. Riktigt sån där illmarig typ, det måste jag säga. Och Miss Universum (Yvonne Ryding), vilken härlig tjej! Sedan kommer jag faktiskt inte ihåg vem som vann … Men det kanske är lika bra, så jag inte avslöjar något.

Leif Mannerström om "Sveriges yngsta mästerkock"

Kändisversionen skiljer sig från originalkonceptet "Sveriges mästerkock" på flera punkter. Det är färre deltagare, lägre prissumma för vinnaren – och mindre prestige överlag.

– Det är inte så farligt om man åker ut, de har ju sitt på det torra redan. I vanliga "Mästerkocken" är det på blodigt allvar. Där får man vara lite försiktig med hur man uttrycker sig, för det är så otroligt känsligt. När man är tvungen att rösta bort någon så kan det vara en tragedi för just den personen. Det var därför jag aldrig trivdes med "Sveriges yngsta mästerkock". Det var ingenting för mig, jag har ju själv barnbarn i den åldern.

"Butter framtoning"

Att Leif Mannerström har blivit populär hos tittarna trots sin buttra framtoning förklarar han med att han är en mjukis innerst inne.

– Jag har lärt mig att alltid vara snäll och hygglig mot folk. Man behöver inte gapa och skrika som den där Gordon Ramsay och andra håller på, det är det värsta jag vet. Många tror att jag är en hårding och det kan jag vara i vissa fall. Jag har nog en butter framtoning. Herregud, man kan ju bli rädd för sig själv en vanlig dag om man tittar sig i spegeln.

TT: Har du hört talas om uttrycket "resting bitchface"?

– Nej.

TT: Det betyder att man ser arg ut fast ansiktet är neutralt.

– Det stämmer nog in på mig, att jag kan se väldigt allvarsam ut när jag sitter och tänker. Men det var förhoppningsvis ingen som var rädd för mig i "Mästerkocken", det är mycket humor i det programmet.

Erica Johansson, Elsa Billgren, Gudrun Schyman, Karl Fredrik Gustafsson, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist, Kristoffer Triumf och Yvonne Ryding tävlar i "Sveriges mästerkock VIP"
Erica Johansson, Elsa Billgren, Gudrun Schyman, Karl Fredrik Gustafsson, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist, Kristoffer Triumf och Yvonne Ryding tävlar i "Sveriges mästerkock VIP"

Då sänds "Sveriges mästerkock VIP"

"Sveriges mästerkock VIP" hade premiär den 26 september och sänds på måndagar på TV4 och TV4 Play.