Bröstcancer: Här är alla vanliga – och ovanliga – symtom

1 oktober är det bröstcancerdagen, en sjukdom som inte ens en pandemi kunnat bromsa.

Bildkälla: Pexels

1 oktober är det bröstcancerdagen, en sjukdom som inte ens en pandemi kunnat bromsa – och just därför är forskningen desto viktigare. Idag ställs ca 9000 bröstcancerdiagnoser och det är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Kan män drabbas av bröstcancer?

Ja, män kan också drabbas av bröstcancer även om det inte är lika vanligt, men behandlingen och prognosen är densamma som hos kvinnor. Ungefär 60 män varje år får diagnosen bröstcancer.

Symtom på bröstcancer

Det är viktigt att kontakta en läkare om man upplever något ovanligt med sina bröst, som kan ställa en korrekt diagnos. Smärta och ömhet i brösten kan vara hormonellt och är egentligen inte vanliga symtom på just bröstcancer.

En knöl i bröstet

En knöl i bröstet är det vanligaste symtomet vid bröstcancer.

Andra symtom kan vara:

- Knöl i armhålan

- Blod eller vätska från bröstvårtan

- Förstorat och hårt bröst

Läs mer om symtom här.

Behandling

Cytostatikabehandling

Cellhämmande läkemedel, används mot vissa former av bröstcancer, både för att minska risken för återfall av sjukdomen och för att behandla sjukdom som spridit sig i kroppen.

Information från Cancerfonden.

Vanligaste behandlingen idag är operation, följt av behandlingar efter operationen. Det kan vara strålbehandling, hormonbehandling och cytostatikabehandling.

Bröstrekonstruktion kostnad

En bröstrekonstruktion är gratis och är något som alla bröstopererade kvinnor har rätt till. Innan man är redo för en bröstoperation kan man få en bröstprotes, om man vill. Det är gjort av mjukt vadd och kan bäras i en vanlig behå.

Hur många överlever bröstcancer?

Forskningen har gått framåt och allt fler överlever sin cancerdiagnos idag, tack vare att cancern upptäcks tidigt och bättre behandlingsmetoder – därför har forskningen en betydande roll i kampen mot bröstcancer.

8 av 10 drabbade överlever,

Cancerfonden

8 av 10 drabbade överlever, enligt Cancerfonden.