Därför flyttas Breivik till ett fängelse med utsikt över Utøya: "Etiskt förkastligt"

NORGE. Terrordömde Anders Behring Breivik ska förflyttas till ett nytt fängelse. Byggnaden har utsikt över Tyrifjorden – där ön Utøya ligger och där Breivik mördade 69 barn och ungdomar 2011.

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik, 42, är den högerextreme och fängelsedömde terroristen som den 22 juli 2011 mördade 69 barn och unga på Arbeidernes ungdomsfylkings sommarläger på norska ön Utøya.

Breivik dömdes till 21 års fängelse, Norges hårdaste straff.

Anders Behring Breivik förflyttas till nytt fängelse

– Anledningen till förflyttningen, som har övervägts under lång tid, är i huvudsak att den dömde har avtjänat ett straff på samma avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå i många år, och att det därför är lämpligt med ett miljöombyte, skriver Kriminalvården i ett uttalande.

Flytten till fängelset, som heter Ringerike, ska ske i närtid, men det ges av säkerhetsskäl inga närmare detaljer.

Ringerike ligger i närheten av Utøya

Det är ungefär en mil fågelvägen från fängelset och Utøya.

2011 sade Kriminalvården, enligt VG, att en placering på Ringerike uteslutits och att det skulle vara "etiskt förkastligt" att Breivik skulle ha utsikt över fjorden.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, säger till norska TV2 att han inte känner till om utsikten spelat någon roll i den kommande omplaceringen, men att han förutsätter att flytten kommer att leda till ökade möjligheter för sin klient att umgås med andra fångar.

Breivik har nytt namn

Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, mördade sammanlagt 77 människor på Utøya och i ett sprängattentat i regeringskvarteren i Oslo 2011, i det värsta attentatet under den norska efterkrigstiden.