Experten: Därför dödar föräldrar sina barn – och så ska man stoppa dem

Fallet i Hässelby där två barn skadades, och ett av dem avled av sina skador, har väckt många frågor – inte minst frågan: Varför?

Efter våldsdådet i Hässelby har det väckts många frågor. Varför dödar en förälder sitt barn?

Tidigare i november skedde ett våldsdåd i Hässelby där två barn blev skadade, varav ett av barnen dog till följd av sina skador, något som Familjeliv tidigare rapporterat om. Pappan till de två barnen har häktats och erkänt att han knivhögg barnen och orsakat fallet från hög höjd.

Läs mer: "Pappan i Hässelby häktas – erkänner att han knivhögg barnen"

Hälften av förövarna är kvinnor

Det många frågar sig är hur det kommer sig att en förälder dödar sitt barn. Det är omkring fem fall per år och forskning visar att när ett barn i Sverige dödas på grund av våld, är det i tre av fyra fall en förälder som är förövaren. Enligt forskning är nästan hälften av de föräldrar som dödar sina barn kvinnor, skriver SVT.

Ofta bakgrund av svår psykisk ohälsa

Men motiven bakom fallen skiljer sig åt, så även föräldrarnas levnadssituation. Det spelar ingen roll vilken samhällsklass eller etnisk grupp de tillhör, däremot har de ofta psykisk ohälsa som gemensam nämnare:

– Det vi vet är att föräldrarna ofta har en bakgrund av svår psykisk ohälsa. Det kan röra sig om djupa depressioner eller svåra vanföreställningar, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen, till SVT.

"Kan förekomma ett altruistiskt motiv"

Henrik Lysell har forskat på barnmord, så kallat filicid, vid Karolinska Institutet. Han berättar att vid brott som handlar om att en förälder har dödat sitt barn, kan det förekomma att “omtanke”, eller viljan att “hjälpa”, så kallade altruistiska handlingar, ligger bakom brottet:

– Det som utmärker den här typen av brott är att det kan förekomma ett altruistiskt motiv. Föräldern kan ha vanföreställningar om att man faktiskt räddar sitt barn genom att ta dess liv, säger Henrik Lysell till SVT.

Hur ska man fånga upp de utsatta barnen?

Sedan 2008 utreds alla barnmord av Socialstyrelsen, enligt lex Bobby. Av de fall som utretts hade 40 procent av dem orosanmälningar om barnen, vilka hade inkommit till socialtjänsten innan barnen dödats. Endast 50 procent av anmälningarna hade lett till utredning.

Enligt Moa Mannheimer är det inte helt enkelt att upptäcka våldsutsatta barn:

– En stor grupp av de barn som dödas har inte utsatts för våld tidigare. Därför är det tyvärr inte så enkelt att man kan stoppa morden genom att hitta de våldsutsatta barnen. Det omgivningen kan se handlar kanske om en depression eller en vårdnadstvist. Men det här är problem som drabbar många, och som mycket sällan leder till att någon dödas, säger Moa Mannheimer till SVT.

Så ska man göra för att stoppa förövarna

Enligt Henrik Lysell kan samhällets skyddsnät förbättras för att liknande fall ska förhindras:

– Precis som att man inom psykiatrin frågar om självmord så bör man fråga om personen har tankar kring att använda våld mot sina barn. Att mer öppet prata om dessa tankar skulle kanske förhindra några, eller i alla fall något, fall, säger Henrik Lysell till SVT.

Källa: SVT