Falska poliser knackar på – lurar och stjäl av äldre kvinnor

Två äldre kvinnor i Göteborg blev under helgen lurade och bestulna av män som utgav sig för att vara poliser. Bedragarna stal smycken och stal tusentals kronor från kvinnornas bankkonton.

Två äldre kvinnor blev lurade och bestulna av män som utgav sig för att vara poliser.
Två äldre kvinnor blev lurade och bestulna av män som utgav sig för att vara poliser.

En kvinna född 1925 fick vid lunchtid på lördagen ett samtal från en man som uppgav att han ringde från polisen.

– Han säger att polisen är på väg hem till henne för att säkra hennes tillgångar, för att hon inte ska råka ut för ett brott, berättar Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen.

Under samtalets gång ringde det på kvinnans dörr i hennes hem i Linnéområdet.

– Där stod en man som uppgav att han var polis och att han kommit dit för att säkra kvinnans tillhörigheter.

Bedragarna kom över smycken och bankkort med kod.

– Vi kan konstatera att det saknas 15 000 kronor på hennes konto.

Stressar sina offer

Klockan 1.55 natten mot söndagen blev även en 99-årig kvinna som bor vid Östra sjukhuset uppringd av en falsk polis, samtidigt som en brottskumpan knackade på dörren.

Med samma metod, genom att stressa upp sitt offer, kunde männen stjäla kvinnas smycken och kontokort med kod. 5 000 kronor saknas på kvinnans konto.

– Vi misstänker att de är två gärningsmän som åker runt med bil. Den ena ringer, medan den andra går upp. Att utsätta utsatta personer för det här är rent bedrövligt, säger Fuxborg.

En brottsanmälan om föregivande av allmän ställning, grov stöld och bedrägeri har upprättas i de båda fallen.

– Polisen jobbar aldrig på det här sättet. Att åka runt och ta hand om folks värdesaker för att skydda dem. Så jobbar inte svensk polis, så jobbar inga andra myndigheter heller.

Känner skam

TT: Hur kan man skydda sig?

– Får man ett telefonsamtal från någon som utger sig för att vara polis, be att få telefonnummer och be att få ringa tillbaka. Och innan man ringer tillbaka, ring en anhörig och berätta vad som pågår.

Ännu finns inga spår efter bedragarna, men polisen ska knacka dörr och göra en brottsplatsundersökning i de aktuella bostäderna.

Det är inte ovanligt att den som blivit lurad känner skam, men trots det är det viktigt att polisanmäla, understryker Fuxborg.

– De här bedragarna ändrar sitt tillvägagångssätt med jämna mellanrum. I bland är det poliser, i bland är det hemtjänstpersonal eller någon annan som ska in i lägenheten.