Föräldrar gifte bort flicka och pojke – får fängelse

Fyra föräldrar har dömts till fängelse för barnäktenskapsbrott efter att de tillät en flicka och pojke att gifta sig. Saken anmäldes efter att flickan blivit gravid och besökt en barnavårdscentral.

Örebro tingsrätt dömer fyra föräldrar till fängelse för barnäktenskapsbrott. Arkivbild.
Örebro tingsrätt dömer fyra föräldrar till fängelse för barnäktenskapsbrott. Arkivbild.

Föräldrarna till en flicka och en pojke har dömts till fängelse av Örebro tingsrätt för barnäktenskapsbrott. De lät barnen gifta sig förra sommaren. Flickan var då i nedre tonåren och pojken några år äldre, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Straffet för de fyra föräldrarna blir ett års fängelse vardera.

Flickan blev gravid

Saken polisanmäldes sedan flickan som blivit gravid uppsökte en barnavårdscentral i fjol. Pojken åtalades för våldtäkt mot barn, men friades med tingsrättens motivering att barnen var förälskade och att samlag inte innebar ett övergrepp mot flickan.

Omständigheterna pekar på att barnen gift sig på eget initiativ, enligt domen. Men en lag från 2020 stadgar att det är brottsligt för föräldrar eller andra närstående att tillåta äktenskap mellan minderåriga.

En del av åklagarens bevisning var bilder från förlovningsfesten i ett annat europeiskt land och bröllopsfirandet i Örebro län. De dömda föräldrarna medger att barnen förlovade sig, men förnekar att en bröllopsfest hållits.