Förskola stängs efter varning från Säpo

Stockholms stad drar in tillståndet för en förskola med koppling till den muslimska friskolesfären. Beslutet har överklagats.

Stockholms stad drar in tillståndet för en förskola med koppling till den muslimska friskolesfären.
Stockholms stad drar in tillståndet för en förskola med koppling till den muslimska friskolesfären.

Stockholms stad har dragit in tillståndet för den fristående förskolan Saimagården, som har koppling till den muslimska friskolesfären. Beslutet baseras på en bedömning av Säpo samt brister i ekonomin, rapporterar Svenska Dagbladet.

Säpos varning: Eleverna riskerar att utsättas för radikalisering

Förskolans ägare, stiftelsen Framstegsskolan, driver också grundskolan Framstegsskolan i Akalla vars tillstånd drogs in i maj. Skolinspektionen grundade det beslutet på Säkerhetspolisens varning om att eleverna riskerar att utsättas för radikalisering.

Samma Säpoyttrande har legat till grund för beslutet i utbildningsnämnden i Stockholms stad på fredagen, gällande förskolan.

– Vi som nämnd saknar kompetensen att göra den typen av bedömning. Men skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till SvD.

Beslutet har överklagats

Skolinspektionens beslut gällande Framstegsskolan har överklagats. Så länge rättsprocessen pågår får grundskolan drivas vidare.

Förskolan Saimagården har 57 barn. Även stadens beslut kan överklagas.