“Frasig yta, krämig gula”: så får du det perfekta stekta ägget

Undviker du att steka ägg för att det aldrig blir bra? Hemmakocken avslöjar knepen.

Artikelbild: Pexels.
Artikelbild: Pexels.

Familjelivs “Hemmakock” guidar dig steg för steg mot det perfekta stekta ägget med krämig gula.

Varför gillar du stekt ägg?

Det är konsistensen av en frasig stekyta och krämig gula. Stekt ägg är perfekt till annan stekt mat, eller varför inte på en macka? Det är också en variation till kokt ägg eller äggröra, som det oftast blir.

Detta gör du fel när du steker ägg

Hemmakocken: Felet de flesta gör är att de använder en och samma stekpanna till allt. Man ska inte använda mormors gjutjärnspannan, en teflonpanna är bättre eftersom ägget inte fastnar utan kan bibehålla rörelse i pannan utan att steka fast.

Guide till perfekta stekta ägg – steg för steg

  1. Använd en teflonpannan, gärna i mindre storlek.

  2. Ta en halv matsked smör, alternativt en tesked smör och en tesked olja.

  3. Hetta upp pannan på hög till medelhög värme, tills smöret bubblar. Smöret ska inte bli brynt utan få tydliga bubblor, då sänker man till medelhög värme beroende på spis.

  4. Knäck ägget – äggulan ska vara intakt.

  5. Låt ägget börja steka i ca 30 sekunder tills äggvitan koagulerar (= blir fast) och då kan man börja röra ägget i pannan utan att vända det.

Det är en smaksak hur hårdstekt ägg och äggula man vill ha – precis som man föredrar hårdkokt eller löskokt ägg. Om du vill ha äggulan krämig som Hemmakocken föredrar, så ska du aldrig vända ägget.

Tillsätt lite flingsalt innan servering.

Tips!

Om du vill bli av med överskottsfettet från stekningen kan du lägga det färdigstekta ägget på en bit hushållspapper innan servering.

Smaklig måltid!