Fyraåring drunknade i pool – tre åtalas

Tre personer har åtalats misstänkta för vållande till annans död efter att en fyraårig pojke miste livet när han tog sig ut från sin förskola i Södertälje och drunknade i en pool.

Tre personer åtalats efter att en fyraårig pojke på rymmen från en förskola i Södertälje drunknat i en pool.
Tre personer åtalats efter att en fyraårig pojke på rymmen från en förskola i Södertälje drunknat i en pool.

Det var den 14 juni i år som pojken tog sig ut från förskolan genom att klättra över ett lågt staket vid ett tillfälle när ingen vuxen hade tillsyn över barnet.

Efter en stor sökinsats i området hittades pojken i en privat pool. Han avled till följd av drunkning.

Enligt kammaråklagare Cecilia Tepper har ansvariga inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att åtgärda det låga staketet vid förskolan, som hon menar var en känd säkerhetsrisk för de åtalade.

"Trots detta har staketet inte åtgärdats och man har inte heller vidtagit andra åtgärder som att till exempel spärra av området där staketet var lågt eller placera en pedagog med uppsikt över staketet. Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade", säger Cecilia Tepper i ett pressmeddelande.

Åklagaren har yrkat att stiftelsen som äger fastigheterna och tomten ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Den familj som äger poolen har enligt åklagaren haft ett poolskydd och viss uppsikt då några av dem var hemma. De har därmed inte varit straffbart oaktsamma och åtalas inte för något brott.

Läs mer: Förskolan om avlidne pojken: "Som en mardröm"