Här är regionen som inför egna restriktioner – och krav på vaccination

Efter en ökad smittspridning beslutar nu Blekinge om att införa egna restriktioner, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Region Blekinge inför nu egna restriktioner som börjar gälla den 29 november 2021.
Region Blekinge inför nu egna restriktioner som börjar gälla den 29 november 2021.

På grund av den ökade smittspridningen i Blekinge inför regionen nu nya restriktioner för att försöka minska spridningen. Antalet bekräftade fall av covid-19 i regionen är nu tio gånger så högt jämfört med i början och mitten av oktober i år.

Region Blekinge inför munskydd i kollektivtrafiken

De restriktioner som införs handlar bland annat om rekommendationer att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider. Detta gäller för alla över 12 år under rusningstrafik på vardagar. Tiderna då munskydd gäller är mellan klockan 07 och 09 på morgonen, samt mellan klockan 16 och 18 på eftermiddagen.

– Det handlar främst om rusningstider då det riskerar att bli trångt på bussar och tåg. Många använder kollektivtrafiken för att ta sig till skola och arbete och vi vill göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridningen, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken, i ett pressmeddelande.

Bli en del av Familjeliv!

De senaste nyheterna, de hetaste forumtrådarna och Familjelivs exklusiva nyhetsbrev. Bli medlem gratis här.

Besöksförbud på sjukhus i Blekinge

Restriktionerna omfattar även hälso- och sjukvården. Det innebär att det inte längre är tillåtet att besöka vänner eller familj som vårdas på Blekingesjukhuset eller inom psykiatrin i Blekinge. Endast en person som är frisk har tillåtelse att följa med den som söker vård. Om den som söker vård är under 15 år får två friska vårdnadshavare följa med.

– Vi behöver minska smittspridningen och se till att sjukvården inte belastas ytterligare. Därför inför vi nu dessa restriktioner efter rekommendationer från smittskyddsläkare, säger Peter Lilja, regiondirektör på Region Blekinge, i ett pressmeddelande.

Region Blekinge inför krav på vaccination

Alla förvaltningar inom regionen, inte minst inom hälso- och sjukvården, ska införa vaccinationskrav vid nyanställningar, beslutar Region Blekinge. För övriga, redan befintliga anställningar gäller vaccinationskrav vid specifika funktioner och verksamheter.

Uppmanar till hemarbete inom Region Blekinge

Förutom att införa nya restriktioner uppmanar nu Region Blekinge medarbetare inom regionen till mer hemarbete, när det är möjligt och när arbetet tillåter det. För medarbetare inom Region Blekinge är även julbord och andra julaktiviteter inställda.

Då börjar restriktionerna gälla i Region Blekinge

Restriktionerna gäller från och med måndagen den 29 november 2021 och ska gälla fram till måndagen den 31 januari 2022.