"Idol"-Carmen: Nerverna ska inte få förstöra

Andra gången Carmen Toubia sökte till "Idol" lyckades hon övertyga juryn och knipa en plats bland de elva främsta.
– Nu känns det som om det är bra nerver och inte nerver som kommer att förstöra, som det har varit innan, säger hon.

Carmen Toubia fick ett av juryns
Carmen Toubia fick ett av juryns "wild card" och är bland de tio kvarvarande deltagarna i "Idol".

Carmen Toubia hängde löst i den första fredagsfinalen efter ett röjigt framförande av Tina Turners "Proud Mary". Den här veckan satsar hon på ett nummer i samma stil: Stevie Nicks "Edge of seventeen", då temat är låtar från 1970-, 80- och 90-talet.

– Det är kanske inte den vanligaste 80-talslåten men jag tror ändå att många kommer att känna igen den. Jag är väldigt taggad på att få göra det här numret, men lite nerver är det ju alltid.

Läs mer: Därför känner du igen Ruby och Sebastian från Idol 2022

Gick vidare till fredagsfinalerna i "Idol"

Det var inte helt oväntat för Carmen Toubia att hamna bland de tre deltagare som fick lägst antal röster i första fredagsfinalen.

– Vi tre som hamnade där har haft en lite krokig "Idol"-resa. Vi blev inte framröstade direkt på kvalveckan utan kvalade in som juryns wild cards, så jag kände “det finns en risk att det här kommer att ske” och var inte jättechockad. Sedan var det givetvis ändå inte en rolig känsla att hänga löst.

Carmen Toubia från Jönköping vidare i "Idol" 2022

Carmen Toubia föddes 1996 i Jönköping, med föräldrar från Libanon. Efter att ha pluggat musikprogrammet på gymnasiet började hon studera till lärare och jobbar numera som speciallärare på högstadiet i Habo.

– Jag vill vara en förebild för tjejer som jag, kommer från två olika bakgrunder och fått hitta en väg som inte alltid varit helt självklar. Mina föräldrar hade inte bott i Sverige så länge när jag föddes och det blev en del kulturkrockar. Man känner sig inte helt svensk med sina svenska kompisar och inte helt libanesisk med sin släkt, utan står och stampar emellan två läger.

Läs mer: Klara Almström först ut i Idol 2022 – hyllas av Benjamin och Bianca Ingrosso

Mycket stöttning under "Idol"-resan

Föräldrar och vänner, samt nyblivne maken Max har stöttat under "Idol"-resan. Inför första fredagsfinalen reste 35 personer från hemtrakterna upp till Stockholm för att heja fram Carmen Toubia.

– Min pappa har alltid hållit på med musik och båda mina föräldrar är överlyckliga för min skull. Sång är precis som sport, om man inte håller det uppe så tappar man fart. Jag började plugga och hade fem år där jag inte höll på lika mycket med musiken. Nu känner jag att jag hör hemma på scenen och att det betyder mer än jag trodde, säger hon.

TT: Känner du att du har hittat din nisch bland de övriga deltagarna?

– Ska jag vara helt ärlig så nej, inte fullt ut. Jag älskar 80-talets pop- och rockmusik, men jag vill inte bara fastna i det utan jag vill blanda in dagens musik. Jag är nog rätt showig av mig och vill ha mer uptempo-låtar och få med mig publiken, det är det jag älskar. Jag är på väg att hitta mig själv och "Idol"-resan hittills har varit en hjälp på vägen.

"Idol"-Carmen Toubia jobbar som lärare

Jobbet som lärare finns också kvar om – eller när – Carmen Toubia får lämna programmet. Elever på Hagabodaskolan och i hela det lilla samhället Habo, med 13 000 invånare i kommunen, har slutit upp kring sin idol. Och det rörde upp känslor förra veckan, när programledaren Pär Lernström hävdade att Habo ligger i Småland.

– Det blev många arga kommentarer i kommentarsfälten, eftersom det ligger i Västergötland. Men jag har hört att folk ändå tycker att jag sätter Habo på kartan. Jag får bilder skickade till mig med hela skolklasser som engagerar sig och meddelanden från lever som frågar om jag inte kan åka ut så att jag kommer tillbaka till skolan och jobbar igen.